Kako ističe direktor Doma zdravlja, “ako se dinamika vakcinacije nastavi kako je planirano za dane vikenda ,do početka naredne nedelje imaćemo 15.500 datih vakcinalnih doza”
Do 18:00 časova u Crvenki je vakcinisano 400 građana.

The post Odličan odziv Crvenčana na vakcinaciju bez termina appeared first on Naše Mesto.

Меморијални турнир „Милан Средановић” одржаће се у суботу 8. маја и недељу 9. маја на стадиону „Милан Средановић” у Кули.

На турниру ће учествовати деца 2009., 2010., 2011. 2012. годиште, са рекордне 64 екипе. Меморијални турнир „Милан Средановић” посвећен је спортској легенди Фудбалског клуба “Хајдук” из Куле, човеку који је целог себе дао за клуб. Милан Средановић се сврставао у најталентованије голмане које је овај клуб имао.

“Велика ми је част што турнир носи име мог оца јер је он дао целог себе управо у рад са најмлађима, уживао је у раду на њиховом усавршавању. Захвална сам комплетном руководству ФК „Хајдук“ као и општини Кула јер без њих ово не би било изводљиво. Надам се да ће овај турнир постати традиционални и да ће окупљати велики број младих љубитеља овог спорта” изјавила је Јелена Средановић за портал Наше Место.

Подсетимо, прошлогодишњи меморијални турнир „Милан Средановић” одржан је у октобру. Учествовало је преко 600 деце, односно 50 екипа међу којима су “Војводина”, “Спартак”, “Чукарички”, ТСЦ “Бачка Паланка” и многи други.

Атлетска Трка „Царица“, у организацији АК Хајдук Маратон Тим Кула и тркачке заједнице Сивац, а под покровитељством општине Кула и МЗ Сивац, одржаће се у недељу, 09. маја на Малом Стапару. Старт је заказан за 11 часова са Моста на преводници, а дужина коју ће пријавјени такмичари трчати, њих 139, је 6,4км. Организатори поручују да је сврха одржавања Трке „Царица“ промоција еко оазе Мали Стапар, културно-историјског споменика Царица, физичке активности- трчања, као и хуманитарни рад, јер део средстава иде у Хуманитарну фондацију „1000 за 1000“.

Одмах након главне трке, одржаће се и дечија трка за малишане до петог разреда основне школе, а деоница коју ће трчати је 400 м. Организатори моле учеснике као и све који ће присуствовати трци, да поштују све прописане еидемиолошке мере. На свим важним местима биће обезбеђена средства за дезинфекцију руку, а посебно ће се обратити пажња на одржавање дистанце.

Бесплатна школа за труднице и родитеље биће организована од 15. маја у Кули, у просторијама Удружења „Плава птица“, Лењинова 17. Предавања ће држати медицинске сестре, лекар гинеколог и стручњаци за развој детета. Седмодневну школу организује Удружење за помоћ МНРО „Плава птица“. Школа се организује у склопу пројекта Општине Кула, који је подржао кабинет министра за демографију и популациону политику, а све у циљу подстицања наталитета. Због ограниченог броја места, свој долазак заинтересовани родитељи треба да најаве путем телефона 064/64-85-381, до 14. маја.

Поводом Марковдана, славе града Кула, у Ликовној галерији Културног центра Кула одржаће се изложба под називом „У сусрет музеју“. На изложби ће бити приказано културно наслеђе са подручја општине Куле, које ће бити представљено у четири целине: археологија, друштвени живот, индустрија и привреда. Изложбу организује Градски музеј Сомбор поводом формирања музејске збирке Народне библиотеке Кула, а отварање је у суботу заказано за 18 часова. Грађани који желе, поставку могу погледати до 31. маја, уз придржавање свих прописаних епидемиолошких мера.

Комисија за избор корисника помоћи  намењене побољшању услова становања повратника по основу споразума о реадмисији, доделом грађевинског материјала  распицала је Јавни позив за избор  корисника помоћи намењене стварању и побољшању услова  становања повратника по споразуму о реадмисији  кроз набавку грађевинског материјала. Рок за подношење пријава са потребном документацијом је 28.05.2021. године.

Средства намењена побољшању услова становања повратника по основу споразума о реадмисији, кроз доделу помоћи намењене за завршетак или адаптацију стамбеног објекта набавком грађевинског материјаламогу бити додељена породичним домаћинствима, повратника по основу споразума о реадмисији, којa имају боравиште/пребивалиште на територији општине Кула а неопходна им је помоћ за побољшање услова становања кроз набавку грађевинског материјала.  Рок за подношење пријава са потребном документацијом је  28.05.2021. године.

Помоћ је бесповратна и одобрава се за куповину грађевинског материјала неопходном за побољшавање услова становања, при чему максимална вредност једног пакета грађевинског материјала, износи до 600.000,00 (шестохиљададинара) са обрачунатим ПДВ-ом, а минимална вредност једног пакета грађевинског материјала износи 184.000,00 (стоосамдесетчетирихиљадединара) са обрачунатим ПДВ-ом по породичном домаћинству Корисника.

Помоћ се додељује за завршетак започете градње или адаптацију неусловних стамбених објеката, у циљу побољшања услова становања породичног домаћинства Корисника који имају боравиште/пребивалиште на територији општине Кула, и то: за изградњу/реконструкцију носеће конструкције (зидови, кровна конструкција), хидроизолацију преградних зидова, изградњу/доградњу санитарног чвора, уградњу/замену зидних и подних облога, столарије, фасаде, малтерисање и увођење/замену електро и водоводних инсталација и друге радове неопходне за завршетак градње или адаптацију којом би се непокретност довела у стање у којем обезбеђује основне животне услове за употребу и становање.

 

Овде можете преузети Јавни позив

Овде можете преузети захтев

Овде можете преузети изјаву

У циљу задовољења потреба грађана општине Кула, на телефонскoj седници Штаба за ванредне ситуације општине Кула одржанoj  05. маја 2021. године, комадант Штаба за ванредне ситуације општине Кула донео је Закључак да организатори игара за децу на отвореном могу почети са радом на територији општине Кула од 07.05.2021. године.

Садржај игара за децу може бити:

-аутодром
-рингишпил (велики, мали)
-хенк (рингишпил са фигурицама)
-возић дечији
-тобоган
-трамболина
-дечији конвој

Уз обавезну примену следећих мера превенције:

Опште мере:

1.Направити план рада у погледу организације игара у условима примене неопходних мера заштите.

 1. Обезбедити потребну количину прописане личне заштитне опреме за запослене и дезинфекционих средстава за запослене и кориснике.
 2. Обезбедити ношење личне заштитне опреме свих запослених током радног процеса (маске и рукавице). Запослени који директно комуницирају са корисницима пожељно је да користе и визир.
 3. На видним местима мора се истаћи обавештења о неопходности коришћења заштитне опремекао и неопходног одржавањ арастојања, дезинфекцију руку уз препоруку кратког задржавања.
 4. Пре отпочињања коришћење средстава за игру потребно је спровести прање,чишћење и дезинфекцију простора и опреме која се користи у дефинисаним играма.
 5. Обезбедити обележена места за хигијенско одлагање отпада. Отпад се сакупља у одговарајуће кесе које се даље третирају у складу са процедуром за управљање уз прописане мере заштите.

Закључак можете преузети овде.

Комадант штаба за ванредне ситуације општине Кула донео је Закључак у циљу реализације активности обележавања славе града Кула 08.05.2021. године, а у вези са актуелном епидемиолошком ситуацијом.

Власници сопствених продајних тезги могу постављати продајне тезге у улици Лењиновој у Кули од објекта цркве Светог Марка до зграде „Комерцијалне Банке“. Сопствене продајне тезге се могу постављати с леве стране Лењинове улице у правцу од цркве према згради банке. Продајне тезге се могу постављати од 06:00 часова 08.05.2021. године. Лица која постављају сопствене продајне тезге морају се придржавати превентивних мера:

 • Растојање између продајних тезги не може бити мање од 2 метра;
 • Изложенипроизводинатезги,билодасе ради о прехрамбеној или некој другој роби, не могу се додиривати од стране купаца;
 • Лица која врше продају морају користити заштитне маске и рукавице, по могућности и визире;
 • Неопходно је поставити пластифицирану фолију као баријеру између купаца и производа на тезги;
 • Неопходно је извршити дезинфекцију простора око продајне тезге;
 • Нема дужег задржавања испред продајних тезги;
 • Настојати да у исто време не могу бити више од 2 особе испред тезге;
 • За продајном тезгом може бити један продавац.

Закључак можете преузети овде.

Комадант штаба за ванредне ситуације општине Кула донео је Закључак у циљу реализације активности поводом манифестације „Кирбај“ у Руском Крстуру 09.05.2021. године, а у вези са актуелном епидемиолошком ситуацијом.

Власници сопствених продајних тезги могу постављати продајне тезге у улици Маршала Тита на простору аутобуске станице и пијаце и у делу од вртића „Цицибан“ до ЈКП „Руском“ Руски Крстур са десне стране улице Маршала Тита (из правца Кула-Лалић).

Организатори игара за децу на отвореном своје активности могу реализовати у улици Маршала Тита на плацу поред поште и на спортском терену рукометног клуба „Русин“ из Руског Крстура.Садржај игара за децу може бити: аутодром, рингишпил, хенк (рингишпил са фигурицама), возић дечији, тобоган, трамболина, дечији конвој.Реализација игре за децу „лопта“ на отвореном реализовати на простору испред ДВД у Руском Крстуру.

Продајне тезге се могу постављати од 06:00 до 20:00 часова 09.05.2021. године.

Лица која постављају сопствене продајне тезге морају се придржавати превентивних мера:

 • Растојање између продајних тезги неможе бити мање од 2 метра;
 • Изложени производи на тезги,било да се ради о прехрамбеној или некој другој роби, немогу се додиривати од стране купаца;
 • Лица која врше продају морају користити заштитне маске и рукавице, по могућности и визире;
 • Неопходно је поставити пластифицирану фолију као баријеру између купаца и производа на тезги;
 • Неопходно је извршити дезинфекцију простора око продајне тезге;
 • Нема дужег задржавања испред продајних тезги;
 • Настојати да у истовреме немогу бити више од 2 особе испред тезге;
 • За продајном тезгом може бити један продавац.

Закључак можете преузети овде.

Broj telefona kontakt centra je 0800 101 100 i taj poziv je besplatan, a građani će u kontakt centru čuti automatski snimljen glas koji će ih voditi kroz ceo proces prijave.

Elektronska prijava putem portala Uprave za trezor, na adresi ”idp.trezor.gov.rs”, počela je 28. aprila i do sada se za ovu meru ekonomske pomoći države građanima, prijavilo preko tri miliona ljudi.

Prijava traje do 15. maja.

Pravo na novčanu pomoć države u iznosu od 60 evra, odnosno dva puta po 30 evra, imaju punoletni državljani Republike Srbije, koji imaju prebivalište na teritoriji Republike Srbije, sa važećom ličnom kartom na dan 23. aprila 2021. godine, kada je stupio na snagu Zakon o Privremenom registru punoletnih državljana Republike Srbije kojima se uplaćuje novčana pomoć za ublažavanje posledica pandemije bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2.

Korisnici penzije, primaoci novčane socijalne pomoći i lica u zavodu za izvršenje krivičnih sankcija ne treba da se prijavljuju jer će njima pomoć biti automatski uplaćena, napominju iz Ministarstva.

Penzioneri će prvih 30 evra dobiti u četvrtak, 6. maja, dok će drugih 30 evra dobiti u novembru mesecu.

Dodatno, penzioneri će u septembru dobiti još 50 evra.

Primaoci novčane socijalne pomoći i lica u zavodu za izvršenje krivičnih sankcija dobiće prvih 30 evra u petak, 7. maja.

Isplate za ostale punoletne građane koji su se prijavili za ovaj vid podrške države, počeće od 12. maja i, kako se očekuje, biće završene do 20. maja.

Ova mera podrške građanima se sprovodi u okviru trećeg paketa pomoći građanima i privredi u cilju ublažavanja ekonomskih posledica pandemije korona virusa.

Treći paket podrške vredan je 257 milijardi dinara, odnosno oko dve milijarde evra, dodaje se u saopštenju Ministarstva finansija.

Izvor: RTV

The post OD DANAS prijava građana za pomoć države i telefonskim putem appeared first on Naše Mesto.