Kako da prepoznate da li vaša mačka zaista uživa: Naučite jezik mačaka Kako da prepoznate da li vaša mačka zaista uživa: Naučite jezik mačaka

Kako da prepoznate da li vaša mačka zaista uživa: Naučite jezik mačaka

Dok gledate svoje mače, ne znate šta se dešava u njihovom mozgu. Korisno je da imate dobru predstavu o tome kako da prepoznate mačije emocije na osnovu njihovog ponašanja, piše Science Focus.

Radi lakšeg objašnjenja, razmotrimo jezik tela mačke u dve grupe: signali usmereni na smanjenje distance (mrr, dođi bliže) i signali koji znače da mačka pokušava da poveća distancu.

Obratite pažnju na sve delove tela vaše mačke kada pokušavate da razumete njihov jezik tela, i na brzinu kojom se dešavaju radnje.

Na primer, sporo treptanje je znak opuštene mačke (i dobro je ideja reagovati istim sporim treptajem), dok brzo treptanje sa stisnutim očima ukazuje na strah. Tačnije, što je otvorenija poza tela vaše mačke, manje su pod stresom.

Mačka koja leži na boku ili leđima sa ispruženim nogama, opuštenim repom i stomakom izloženim je opuštena. Njene oči mogu da budu potpuno ili delimično zatvorene, ili vam sreća može doneti spor treptaj, dok će uši i brkovi biti u normalnom položaju.

Kada treba da ostavite mačku na miru?

Signali da vaša mačka želi da je ostavite na miru uključuju mačji rep koji mlati, nabrzanu kožu, spljošteno telo (kao da pokušava da postane nevidljiva), udove i rep pritisnute uz telo, šištanje, pljuvanje i kreštanje. Ako primetite ove znakove, ne prilazite mački, jer se može osećati primoranom da se brani zubima i/ili kandžama.

Umesto toga, ostavite im prostora. Ako ste ih mazili, prestanite – pre nego što moraju jasnije pokazati da je dosta. Uvek je najbolje pustiti mačku da vam priđe i dati im izbor da li će ili neće komunicirati s vama.

Kako prepoznati da li je mačka frustrirana

Mačke mogu postati frustrirane jer su dosadne, nemaju pristup nečemu što žele (kao što je hrana ili ptica koju vide kroz prozor) ili nisu srećne što su smeštene u azilu, gde mogu napraviti nered u svojoj kavezu prevrtanjem posuda sa hranom i vodom, prevrtanjem svoje kutije sa pijeskom i pokušajem bekstva guranjem šapa kroz rešetke, gurajući svoje telo uz vrata kaveza i ugrizanjem kaveza.

Znakovi frustracije uključuju i često mjaukanje, hodanje gore-dole i često trljanje o stvari.

Ako mlati repom i nakostrešena je ne prilazite joj, jer može da ujede ili ogrebe.

Kako mačke izražavaju emocije svojim licem

Ljudi često gledaju facijalne izraze da bi dobili uvid u emocije, a mačke imaju 1.000 lica pa je veoma tešk oda ih sva zapamtite. Ali naučnici prave pomake u ovoj delikatnoj oblasti.

U jednom istraživanju, posmatrali su lica mačaka u azilima tokom maženja (rukom ili štapićem za dodir) i dok su bile samo u kavezu. Zbog različitih oblika lica, istraživači su posmatrali kako se lice menja iz normalnog položaja.

Strah je povezan sa niskim, ravnim položajem, sa skrivanjem i povlačenjem unazad, često sa zadržavanjem daha (trenutkom nepokretnosti) pre toga. Takođe su pronašli da je smer glave mačke bio povezan sa njihovim emocijama; pogled ili okretanje glave ulevo kad je mačka uplašena, i pogled ili okretanje udesno kod opuštene mačke. Neki od mačaka u studiji bili su frustrirani, a znakovi su uključivali oblizivanje nosa, vidljiv jezik i šištanje.

Šta vam poručuje mačka, kada vam donese miša

Naučnici su takođe razvili i validirali skalu grimase kod mačaka koja može biti korisna veterinarima koji se pitaju da li je mačka u bolovima ili ne.

Facijski znakovi koje su identifikovali uključuju promenu oblika njuške (ovalnu i izbočenu umesto okrugle); promene u položaju vrhova ušiju (daleko jedan od drugog i okrenuti napolje); suženje područja očiju sa potencijalno delimično zatvorenim očima; i brkovi koji su unapred, pravilni i udaljeni od lica, umesto uobičajenog lepog, opuštenog luka.

Ova skala je dizajnirana je za profesionalnu upotrebu i ovi znakovi možda nisu lako primetni, ali ako ste ikada zabrinuti za zdravlje vaše mačke, uvek se posavetujte sa veterinarom.

Izvor: citymagazine.danas.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Astrologija može biti mnogo komlikovanija nego što se čini, zato ćemo verovatno pronaći neke pogrešne interpretacije oso...

Kućni ljubimci

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.