3 stvari koje niste znali o mačjem mozgu

Mačke su misteriozna stvorenja, a čak i da želite, ponekad je nemoguće dešifrovati šta se dešava u njihovim glavama. Ali naučnici su to uradili, prenosi metropoliten.si.

Naučnici se u svojim istraživanjima često bave mačkama, jer su one zbog svoje misterioznosti i ponašanja veoma interesantna bića.

Ali kada su u pitanju kognitivne sposobnosti, mnogo više studija je posvećeno psima, dok neka zaista neverovatna otkrića o mozgu mačaka tek sada izlaze na videlo.

Mnoge obećavajuće studije su takođe morale da budu zaustavljene, jer kada mačka odluči da ne učestvuje, to je to!

Ovo su 3 iznenađujuća otkirća.

Mačke nemaju dobro kratkoročno pamćenje

Istraživanja su pokazala da mačke pamte i koriste određene informacije samo oko jedan minut.

To znači da dotle seže njihovo kratkoročno pamćenje.

Naučnici su to dokazali tako što su mačkama pokazali gde se nalazi određena igračka i testirali koliko dugo će mačka znati za ovu informaciju.

Posle samo deset sekundi, njihovo pamćenje počinje da opada.

U međuvremenu, mačke imaju mnogo bolje razvijenu dugoročnu memoriju.

Mačke razumeju gestove

Činjenica je da je teže komunicirati sa mačkama nego sa psima, ali čak i položaj mačjeg repa ili položaj spavanja mnogo govore o tome kako se mačka oseća.

Neki su, međutim, otišli ​​dalje i naučili da komuniciraju sa svojom mačkom – na primer, uz pomoć sporog treptanja.

Istraživači su takođe otkrili da mačke razumeju ljudske gestove pokazivanja i da ih prate.

To su dokazali tako što su im ponudili dve činije – prva je bila prazna, a druga puna (ali se hrana nije videla). Kada su treće osobe pokazale mačkama obe činije i trepnule na činiju sa hranom, mačke su nepogrešivo birali činije pune hrane, samo na osnovu ljudskog gesta.

Šta znači ako vas mačka ugrize: Poruke su različite, evo kako da ih protumačite

Mačke imaju određeni koncept vremena

Na ovu temu nije rađeno mnogo istraživanja, ali su neka pokazala da su mačke u izvesnoj meri svesne vremena i da mogu da razlikuju duži i kraći vremenski period.

Mačji unutrašnji sat (isto važi i za pseći) ne radi na isti način kao kod čoveka, ali je vrlo jasno kada treba da im se donese činija sa hranom. Možda ste to osetili sa nedavnim pomeranjem sata, koje osećaju i životinje.

Slobodno vreme

Lifestyle

Astrologija može biti mnogo komlikovanija nego što se čini, zato ćemo verovatno pronaći neke pogrešne interpretacije oso...

Kućni ljubimci

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.