APATIN DOBIO MURAL „DAN OTETIH BEBA“ APATIN DOBIO MURAL „DAN OTETIH BEBA“
sreda, 31 avgust 2022 08:42

APATIN DOBIO MURAL „DAN OTETIH BEBA“

Na Međunarodni dan nestalih osoba Apatin je danas dobio mural pod nazivom „Dan otetih beba“. Na inicijativu i u organizaciji Udruženja roditelja nestalih beba Vojvodine i „Pokreta otete bebe - promena sistema“, mural je, besplatno (i svojim materijalom) oslikala akademski slikar Jelena Obrenović Damjanović iz Beograda.

Po rečima Ane Pejić, predsednice Udruženja roditelja nestalih beba Vojvodine, ovo je šesti mural koji je nastao u njihovoj organizaciji, a sa ovom akcijom nastaviće i u drugim gradovima Srbije.

-Ovim muralima želimo skrenuti pažnju na ovaj veliki problem. Sa jedne strane, tražimo od države da reši bebi aferu i nama roditeljima konačno kaže gde su nam deca, a sa druge da opomenemo buduće majke, koje idu na porođaje u državne ustanove, da ne veruju nikome, već samo sebi i svojim očima. Mi smo imali poverenje, pa smo prošli kako smo prošli, naglašava Ana Pejić i dodaje da su murali uradili mnogo više nego oni svojim aktivnostima.

Po njenim rečima, murali na ljude ostavljaju trag i u njima bude želju da ili pomognu i uključe se u rad Udruženja ili iščupaju iz sebe svoju priču i izbace je u javnost.

Sledeći korak u dosadašnjim aktivnostima Udruženja roditelja nestalih beba Vojvodine biće otvaranje Centra koji će se baviti istragama otete dece i zaustavljanjem trgovine mladim ljudima, decom, ženama.

-Zašto ovaj Centar? Zato što država neće da radi. Zato što nam je policajac mnogo puta rekao da nema pravo da pogleda u kompjuter gde je završio JMBG broj od mog deteta koji je i dan danas validan i postoji. Strogo im je naređeno da nam ne daju nikakve podatke. Javni tužilac nam je rekao da ne sme da sprovodi istragu. Političari su nam rekli da neće time da se bave, da to nije popularna tema i da im smeta u karijeri. Dakle, niko od institucija neće ovim da se bavi. Zato ćemo mi formirati Centar koji će da se bavi ovim problem. Imaćemo zaposlene advokate, istražitelje, volontere, tu smo i mi roditelji... Pokrenućemo i već imamo mnogo sudskih postupaka u toku u kojima nema nikakvih rezultata. Sud zatvara te priče sa „evo ti 10.000 evra za odštetu za nestalo dete“ i tu se sve završava. Pisali smo svima u ovoj državi, od predsednika do narodnih poslanika i niko nas nije udostojio odgovora, otvoreno priča predsednica Udruženja roditelja nestalih beba Vojvodine.

Po informacijama do kojih je Udruženje došlo, od 1960. ukradeno je ili oteto oko 500.000 beba. U Zavodu za statistiku od 1960. do 2010. godine upisano je preko 240.000 umrlih beba, sa imenima i prezimenima roditelja.

-Kad smo mi krenuli da istražujemo po gradovima i po godinama, došli smo do podataka da pola naše dece nije obuhvaćeno ovom statiskom, dakle taj broj može slobodno da se pomonoži sa dva. I ako dodamo godine pre, jer su deca kradena i pre 1960. a i posle 2010. godine, ta cifra je daleko veća, skoro dva miliona. Ti ljudi se sad zovu drugim imenima, žive u drugim državama, druge su religije i ne znaju da nama pripadaju..., objašnjava naša sagovornica.

Za ilustraciju kako je teško ući u trag nestaloj bebi, navodi primer žene iz Sarajeva koja im se javila sa svojom pričom.

-Ona je rodila devojčicu. U porodilištu su joj rekli da beba hitno mora biti prebačena u Beograd, da je životno ugrožena. I, navodno je umrla. U dokumentima stoji da je u Beogradu umrlo muško dete! Ja sam rodila devojčicu, tako je i zavedeno u izvodu iz knjige rođenih, a po izvodu iz knjige umrlih preminuo mi je sin. Kad se ne zna ništa o detetu, teško ga je pronaći. Kad se dete samo javi i kad se po dokumentima krene unazad, može se doći do toga gde je i kad rođeno i ko su mu roditelji. Omuce beba iz porodilišta organizovala je opasna ekipa koja je dobro znala šta radi, koja je zatirala tragove na razne načine. Sve je to jedna kompleksna, opasna i široka priča, ali nećemo odustati, zaključuje predsednica Udruženja roditelja nestalih beba Vojvodine.

Izvor: apatinskenovine.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Visok krvni pritisak je vrlo opasan jer s vremenom može da ošteti arterije, čime se povećava rizik od srčanog ili moždan...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.