sreda, 07 februar 2024 06:02

Inicijativa predsednice opštine za zabranu privrednog ribolova na Dunavu kod Apatina

Predsednica opštine Apatin Dubravka Korać uputila je još jedan apel ka JP „Vojvodinašume“ sa ciljem da se zabrani privrdni ribolov na Dunavu kod Apatina. Dopis možete ucelosti pročitati u nastavku objave.

Poštovani,

Obraćam Vam se povodom naših razgovora u prethodnom periodu, iniciranih pre svega od strane više hiljada sportskih ribolovaca koji gravitiraju ka području Gornjeg Podunavlja. Naime, njihova inicijativa o zabrani privrednog ribolova datira iz 2021.godine, a podržana je u potpunosti od strane lokalne samouprave opštine Apatin

Tokom prethodne godine u Apatinu je održano Svetsko prvenstvo u sportskom ribolovu za žene, a tom prilikom uređena su bezmalo 2 kilometra obale na Dunavcu, ugrađen je mobilijar, uređen put, kao i parking prostor. Samo zahvaljujući toj investiciji, više stotina ribolovaca iz različitih krajeva naše zemlje bilo je dnevno prisutno na pomenutom delu obale. Takođe, odžrano je nekoliko takmičenja nacionalnog nivoa, nekoliko kupova, kao i pomenuto Svetsko prvenstvo koje je u naš grad privuklo veliki broj sportskih ribolovaca, kako učesnika tako i takmičara. Njihovi utisci su izuzetno pozitivni, tako da očekujemo da budu gosti našeg grada i u narednom periodu.

Ispred opštine Apatin, ponavljam inicijativu ka JP „Vojvodinašume“ za smanjenje ili ukidanje privrednog ribolova na našem delu Dunava kod Apatina. Smatram da materijalna dobit od tog vida delatnosti nije srazmerna šteti koja se pravi narušavanjem ekosistema, kao i da bi dobit vrlo brzo i mnogostruko bila nadoknađena kroz prodaju dnevnih dozvola sportskim ribolovcima, kao i kroz druge turističke usluge. Takođe, ovom prilikom podsećam da je privredni ribolov zabranjen kako uzvodno, na teritoriji Mađarske, tako i u okviru rezervata „Kopački rit“.

Ukoliko zbog ranijih finansijskih kalkulacija, javno preduzeće , Vojvodinašume“ nije u situaciji da ukine prodaju dozvola za privredni ribolov, opitina Anatin je spremna da otkupi dozvole, odnosno nadoknadi potencijalni finansijski gubitak izostankom njihove prodaje privrediim ribolovcima.

U nadi da ćete razumeti značaj naše inicijative, kao i inicijative velikog broja ljubitelja Dunava i ribolovaca, koji žele da sačuvaju prirodna bogatstva Dunava i riblji fond, nadam se Vašem pozitivnom odgovoru.

Slobodno vreme

Lifestyle

Pića koje konzumiraju milioni mogu izazvati gubitak kose, upozorio je dr Abdulaziz Balvi za britanski Express. Lekar ka...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.