petak, 19 januar 2024 08:17

Apatinska sinagoga proglašena spomenikom kulture

 

Vlada Srbije proglasila je sinagogu u Apatinu za spomenik kulture.

Kako se navodi u saopštenju Vlade, kompleks sinagoge predstavlja poslednji očuvani trag jevrejske zajednice u Apatinu, a koja je bila značajan pokretač i pregalac u razvoju i modernizaciji života u privrednom i kulturnom smislu.

-Prvi istorijski podatak o apatinskoj sinagogi potiče iz 1885. godine kada je osvećena i osnovano se pretpostavlja da je nastala proširenjem ili prepravkom starije zgrade, tako da je moguće da je prostor na kome se nalazi sadašnji Kompleks u upotrebi od 18. veka, navodi se u saopštenju.

Izvor: apatinskenovine.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Ministar je rekao da problemi koji su uočeni kod dece nisu nerešivi. Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.