nedelja, 19 novembar 2023 08:20

Istraga železničke nesreće kod Odžaka: Otpravnik priznao propust, mašinovođa sprečio veću tragediju; Jedan povređeni na intenzivnoj

Petoro pacijenata hospitalizovano je nakon jučerašnje železničke nesreće u Odžacima, a jedan od njih je na intenzivnoj nezi. Iz Infrastrukture Železnica Srbije saopštavaju da je tokom istražnog postupka zaposleni tog preduzeća J. M. na poslovima otpravnika vozova u stanici Ratkovo usmeno priznao propust u radu koji je izazvao nastanak ove nesreće. Po preliminarnim informacijama, mašinovođa je, nakon uočavanja prepreke počeo da koči i izašao iz kabine, i time sprečio teže posledice. I teretni i putnički voz su uklonjeni sa pruge, a saobraćaj je ponovo uspostavljen u 14.30.

Iz Opšte bolnice u Somboru saopšteno je da su pregledana 52 pacijenta povređena u sudaru vozova, od kojih je petoro hospitalizovano.

Jedan je sa teškim telesnim povredama jetre i prelomima rebara smešten u jedinicu intenzivne nege, dok su četiri pacijenta koja su smeštena na Odeljenje hirurgije zbog povrede glave i preloma rebara, trenutno u stabilnom stanju, saopštila je Opšta bolnica u Somboru.

Ostali pacijenti su, nakon pregleda i dijagnostike, vraćeni na kućno lečenje sa prelomima nosa, donje vilice, nagnječenjima grudnog koša, trbuha i krsta, kao i sa istegnućima vratne kičme, ramenog zgloba, kolena i skočnog zgloba.

U saopštenju je navedeno da se, po saznanju o saobraćajnoj nesreći, odmah odazvao na poziv za zbrinjavanje povređenih dodatno veći broj lekara Opšte bolnice Sombor – specijalista urgentne medicine, hirurgije, radiologije, oftalmologije i otorinolaringologije, urologije i anesteziologije, kao i veliki broj medicinskih sestara i rendgen tehničara, zbog čega su svi povređeni adekvatno zbrinuti za veoma kratak period od tri sata.

U toku istražni postupak Infrastrukture železnice Srbije

Iz "Infrastrukture železnice Srbije" danas je saopšteno da je mašinovođa "nakon uočavanja prepreke sproveo kočenje i izašao iz kabine, i dodatno sprečio teže posledice".

Prekid u organizaciji saobraćaja vozova na delu pruge Ratkovo–Odžaci traje od 18.42 i dalje do sanacije posledica nesreće. Zbog ove nesreće otkazuju se vozovi za prevoz putnika na relaciji Sombor – Novi Sad – Sombor (prevoznik Srbijavoz).

Isleđenje ove nesreće vrši istražna komisija "Infrastrukture železnica Srbije".

"Tokom istražnog postupka zaposleni Infrastrukture železnice Srbije J. M. na poslovima otpravnika vozova u stanici Ratkovo usmeno je priznao propust u radu koji je izazvao nastanak ove nesreće. U daljem istražnom postupku će ovo biti potvrđeno nakon prikupljanja materijalnih dokaza i utvrđivanja činjenica pod kojima došlo do ličnog propusta u radu zaposlenog", saopšteno je iz ovog preduzeća.

Na mesto nastanka nesreće izlazio je i Istražni sudija, pokrajinski inspektor za železnički saobraćaj i predstavnici Centra za istraživanje nesreća u saobraćaju (CINS).

I teretni i putnički voz su uklonjeni sa pruge, a saobraćaj je ponovo uspostavljen u 14.30, potvrđeno je Tanjugu u Ministarstvu saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture.

Izvor: RTS

Slobodno vreme

Lifestyle

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.