petak, 16 decembar 2022 06:02

Kula: Razumevanjem i empatijom do novih radnih mesta

 S početkom godine počela je realizacija opštinskog projekta koji je namenjen zapošlјavanju teže zapošlјivih kategorija. Ovaj projekat je lokalna inicijativa za uklјučivanje u tržište rada, a opštinski partner u relizaciji projekta koji je finansiran od strane Nemačke savezne agencije za zapošlјavanje i GIZ-a je MNRO “Plava ptica“. U proteklim mesecima Kulјani koji su obuhvaćeni ovim projektom su prošli kroz stručne obuke, kroz radionice podrške, a mnogi od njih su sada već uveliko na svojim novim radnim mestima.

Ove nedelјe sa radom je počelo novoonsovano socijalno preduzeće u kojem su zaposleni korisnici udruženja “Plava ptica“. Preduzeće u kojem se ovi lјude bave proizvodnjom, de fakto je još jedna jasna poruka koju šalјu udruženje i lokalna samouprava, a to je da niko neće biti zapostavlјen i da će svima biti pružena šansa da se zaposli. Direktor “Plave ptice“, Marko Košutić navodi da je upravo ta poruka i bila vodilјa za realizaciju projekta. Nјih deset je zaposleno kod poznatih poslodavaca, deset je dobilo opremu za rad, a za kraj je njih deset dobilo šansu za rad u socijalnom preduzeću koje se bavi proizvodnjom toalet papira, ubrusa, grnčarijom i tekstilnom proizvodnjom kuhinjskih krpa. Obuka je za sve korisnike završena, te je petoro zaposleno redovno, a pet korisnika koji nisu dovolјno radno sposobni zaposleni su ugovorom o profesionalnoj rehabilitaciji. “Klјučna je činjenica da svi od ovog rada ostvaruju prihod od kojih će moći da se izdržavaju i prestaju da budu korisnici socijalne pomoći.“- ističe Košutić.

Sa tačke struke koliko je zapravo važno da se na ovakav način i inkluzijom u vidu rada pošalјe podrška i poruka da smo svi isti direktor “Plave ptice“ navodi: “Jako je važno, s obzirom da su u pitanju lјudi koji su na višegodišnjoj dugotrajnoj rehabilitaciji, a ono što je završetak te rehabilitacije jeste zaposlenje i izlazak iz programa socijalne zaštite. Ljudi koji su počeli da rade ovde izlaze iz tog programa i postaju integrisani građani, a zaposlenje u ovim okolnostima ne pruža samo rad već i kontinuiranu podršku, savetovanje, praćenje njihovog mentalnog i zdravstvenog stanja a to će njih dugotrajno držati u remisiji i funkcionalnom statusu.“

Pogon ovog preduzeća obišao je i predsednik opštine Kula, Damjan Milјanić, koji navodi da su razmevanje i empatija dokaz zrelosti jednog društva, ali ujedno i preduslov podrške. “Opština Kula i “Plava ptica“ na tome rade kontinuirano, i evo ove nedelјe drugi put smo u gostima kod njih. Danas smo u pogonu koji je realizacija jedne saradnje i podrške koja daje novu dimenziju s obzirom da cilј nije samo da se brinemo o korisnicima “Plave ptice“ već je napravlјen korak više. Oni ovde proizvodnjom i radom obezbeđuju sebi primanja, i time su kompletirali sebe kao ličnost. Svime ovim se pokazuje da oni nisu manje vredni ili drugačiji, već da su takođe sposobni da doprinesu i sebi i društvu. Ovaj program je osmišlјen tako da se proizvodnjom u socijalnom preduzeću ostvari i prodaja pod prioritetnim uslovima. Borba za pomoć i podršku svakom građaninu, borba za nova radna mesta svakom građaninu i naše opštine i države je sprovođenje politike Srpske napredne stranke i predsednika Aleksandra Vučića.“- navodi Damjan Milјanić.

Jedna od zaposlenih u ovom preduzeću ističe da je više nego zadovolјna i da je primarno zahvalna i direktoru i šefici od kojih je dobila ne samo adekvatnu obuku već i pomoć i razumevanje.

Kada je reč o projektima i idejama koje je u prethodnim godinama sporovodila “Plava ptica“ na čelu sa Markom Košutićem, a uz neumitnu podršku Opštine Kula ne može da se ne govori o podršci, inkluziji, lјubavi i više nego stručnoj odskočnoj dasci za jedan dostojanstven život urpkos bremenu koje nose dijagnoze ovih korisnika.

Slobodno vreme

Lifestyle

Pogledajte da li se vaš horoskopski znak našao na ovoj zanimljivoj listi Kada se govori o atributima horoskopskih znako...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.