U Kuli uručena oprema za rad u okviru projekta samozapošlјavanja U Kuli uručena oprema za rad u okviru projekta samozapošlјavanja
utorak, 09 avgust 2022 06:42

U Kuli uručena oprema za rad u okviru projekta samozapošlјavanja

Svečanost povodom dodele opreme za rad u okviru projekta podrške samozapošlјavanju organizovana je u holu Pionirskog doma u Kuli. Zahvalјujući ovom projektu, lica iz kategorije teže zapošlјivih imaće priliku da se okušaju u svetu preduzetništva i da svojim radom steknu lični dohodak. Domaćini dodele bili su Opština Kula i Udruženje za pomoć MNRO „Plava ptica“. Predsednik Opštine Kula, Damjan Milјanić, istakao je da ovakvi programi imaju direktan značaj, kako za lokalnu sredinu putem smanjenja nezaposlenosti, tako i za pojedince koji će dobiti šansu da svojim radom doprinesu sopstvenom standardu:

„Pomoć države i ministarstva i opštine Kula nikada nije bila upitna za siromašne porodice i za socijalne slučajeve, ali ovaj program se izdvaja time što zapravo nije ona klasična pomoć nego je obuka i opremanje tih porodica da samostalno privređuju i mislim da je to jedan mnogo humaniji pristup i trudićemo se da i u narednom periodu dalјe ovakve programe realizujemo jer ovakvi programi njima omogućavaju da dostojanstveno žive. Neće živeti od socijalne pomoći već se sopstvenim radom sebi obezbediti sredstva za život i time će biti obučeni i opremlјeni za rad, što jeste i direktna korist za lokalnu samoupravu, pošto će doći do smanjenja nezaposlenosti.“

Projekat je realizovan uz podršku Stalne konferencije gradova i opština. O očekivanjima kada je sam ishod i realizacija u pitanju, ali i o ulozi Stalne konferencije gradova i opština nešto više rekao je Aleksandar Popović, menadžer projekta ispred ove organizacije:

„Ovo zaista jeste jedna svečana prilika i imamo konačno nešto konkretno da ponudimo vašim sugrađanima, a to je oprema koju dodelјujemo. Ovaj projekat se zove „Inicijativa za inkluziju“ i sprovodi se u okviru programa „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa“ koju sprovodi GIZ i, osim u Kuli, prisutan je u još devet opština. Ovo je deo koji se odnosi na samozapošlјavanje, dakle u pitanju je dodela opreme korisnicima koji sami započinju svoj biznis i unapređuju svoje poslovne ideje. Imamo i programe samozapošlјavanja i dokvalifikacije, tako da se znatno olakšava zapošlјavanje onih kategorija stanovništva koje važi za teže zapošlјivo. Drago mi je da sam ponovo u Kuli i imam velika očekivanja i nadanja kada je u pitanju krajnja realizacija ovog programa.“

Neizostavni deo čitave ove priče je Udruženje „Plava ptica“. Direktor udruženja, Marko Košutić, objasnio je šta se očekuje od korisnika ovih sredstava i istakao je da je veoma zadovolјan što su dobili mogućnost da svojim radom obezbede sebi materijalnu sigurnost:

„Mi vodimo onaj programski deo projekta, dakle saradnju sa korisnicima. Konkretnije, pomagali smo u izradi biznis planova i obuku svih lica za zapošlјavanje i samozapošlјavanje. Ovo je druga komponenta lica dobijaju opremu koja je predviđena njihovim biznis planom. Osim ovde viđene opreme, montirana su i dva plastenika u Sivcu zarad plasteničke proizvodnje. Zahvalјujući uštedi sredstava, još dva biznis plana će biti realizovana, što je odlično i negde krajem ovoga meseca očekujemo i formiranje socijalnog preduzeća, gde će raditi Romi i povratnici po readmisiji“.

Suština jednog ovakvog programa kao što je „Lokalna inicijativa za uklјučivanje na tržište rada u opštini Kula“ jeste motivacija lokalnog, dugoročno i teže zapošlјivog stanovništva da se uklјuče u rad i da dobiju priliku da postanu produktivni članovi zajednice. Trimeri za košenje, oprema za održavanje higijene prostorija, brusilice samo su neke od alatki kojima će budući korisnici trasirati svoj put ka finansijskoj sigurnosti i materijalnom situiranju.

Slobodno vreme

Lifestyle

Stručnjaci se ne slažu šta je to tačno, ali veruju da je krivac stres. Fibromialgija donosi nesnosne bolove iako je fizi...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.