Kako će nam preračunavati kubike gasa u kilovate i koliko će to da nas košta Kako će nam preračunavati kubike gasa u kilovate i koliko će to da nas košta Photo: Shutterstock
ponedeljak, 05 septembar 2022 06:20

Kako će nam preračunavati kubike gasa u kilovate i koliko će to da nas košta

Za mesec dana na računima za utrošeni gas dobijaćemo drugačije obračune. Na njima više neće pisati broj utrošenih kubika, već kilovat-časova. Iako iz Srbijagasa uveravaju da nas ova promena neće "udariti po džepu", svaki potrošač bi hteo da zna po kojoj računici će se kubici pretvoriti u kilovat-časove i - koliko će to da nas košta. Kako sada stvari stoje - od kubika gasa će se dobijati nešto više kilovat-časova toplote nego što piše na web stranicama srpskih didtributera gasa, što znači da će ti kilovat-časovi - biti jeftiniji. U konačnom rezultatu to znači nepromenjen račun. Bar za sada.

Stručnjak za energetsku efikasnost Slobodan Jerotić, za portal N1 ističe da prelazak sa naplate prema kubnom metru na naplatu prema kilovat-satu (kWh) ne bi smeo da promeni odnosno uveća troškove domaćinstva, jer se suštinski potrošnja gasa ne menja.

On ističe da, prema standardima u Srbiji, kubni metar gasa sadrži 9,24 kilovat-časova toplotne energije.

„Možemo da smatramo da je podatak o toplotnoj moći gasa od 9,24 kWh/m3 do 9,30 kWh/m3 tačan i da u tim granicama treba da bude i osnovica za obračun po novom modelu koji stupa na snagu 1. oktobra ove godine“, kaže Jerotić za portal N1.

Međutim, Agencija za energetiku već je usvojila Odluku o izmenama i dopunama metodologije za određivanje cene prirodnog gasa za javno snabdevanje, u kojoj se navodi da će se postojeći tarifni elementi izraženi u kubnim metrima deliti brojem – 10,26.

Ovo, praktično, znači da država računa da kubik gasa oslobađa veću toplotnu moć – onu od 10,26 kilovat-časova.

To, dalje, znači da će nam na računima za svaki utrošeni kubik gasa pisati 10,26 kilovat-časova, a ne 9,3 kilovat-časova ili 9,5 kilovat-časova koliko i sami distributeri gasa navode na svojim sajtovima.

Ipak, računi ne bi trebalo da budu veći, jer i sam Srbijagas na svom sajtu navodi da će cena od oktobra za kilovat-čas gasa biti niža – 3,42 dinara. Ta cena odgovara toplotnoj moći od 10,26 kilovat-časova, dok bi cena koja odgovara toplotnoj moći od 9,5 kilovat-časova bila 3,67 dinara.

Dakle – trošićemo više kilovat-časova, ali po nižoj ceni. Za sada…

Novi račun bi mogao da izgleda ovako:

1.000 m3 gasa x 10,26 kWh/m3 * 3,42 din/kWh = 35.089,20 dinara

A po starom načinu računanja bi izgledao ovako:

1000 m3 x 35,11 dinara/m3 = 35.110 dinara

Izgleda vrlo slično, ali ne bi trebalo da bude tako jer je u stvari: 1000 m3 x 9,26 kWh/m3 x 3,42 din/kWh = 31.669,20 dinara

Ipak je uvećanje za 10,7%. Pitanje je kako se došlo do koeficijenta 10,26? Možda nam od 1.10.2022. stiže gas koji je kvalitetniji, a možda je ipak poskupljenje na mala vrata?

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.