petak, 19 novembar 2021 08:02

UNICEF isporučio dva inkubatora Institutu za neonatalogiju u Beogradu

UNICEF je na dan kada se obeležava Svetski dan prevremeno rođenih beba, 17. novembra, donirao dva inkubatora Institutu za neonatalogiju u Beogradu, našoj vodećoj instituciji za brigu o prevremeno rođenim bebama. Donaciju je UNICEF obezbedio iz sopstvenih sredstava, reagujući na povećane potrebe za zbrinjavanjem beba i dece koja sve ćešće bivaju zaražena virusom COVID-19, navedeno je u saopštenju.

– Briga o prevremeno rođenim bebama, kao najosetljivijim članovima našeg društva, dodatno je otežana u uslovima COVID-19 pandemije. UNICEF je bio sa nama od početka izbijanja krize, ne zaboravljajući da je posebno u ovim u
okolnostima mnogim tek rođenim bebama svakodnevno potrebna pomoć zdravstvenog sistema.

Upravo je UNICEF davne 1948. godine opremio ovu ustanovu tada dostupnom opremom, čime ona postaje pilot ustanova za lečenje prevremeno rođene dece. Daljim razvojem Institut zauzima lidersku poziciju u zemlji i regionu u oblasti lečenja prevremeno rođene dece.

Posvećeni tim lekara i zdravstvenih radnika na Institutu se trudi da i u najtežim okolnostima osigura primenu najviših standarda intenzivnog lečenja i porodično orijentisane razvojne nege. Ovo uključuje i ishranu majčinim mlekom, prisustvo porodice i primenu najsavremenijih metoda koje su veoma važni stimulansi za pravilan rast i razvoj novorođenčeta i uspostavljanje emotivnog odnosa sa roditeljima, čija je uloga od prvog dana od neprocenjive važnosti.

Mi smo zahvalni UNICEF-u što je brzo reagovao na naše povećane potrebe za dodatnim zbrinjavanjem ugrožene i preterminske novorođenčadi, posebno u uslovima pandemije. Inkubatori koje smo upravo dobili će nam značajno pomoći u lečenju i nezi ovih malih, najvulnerabilnijih pacijenata – izjavila je prim. dr Milica Ranković-Janevski, direktorka Instituta.

U Srbiji se svake godine rodi oko 65.000 dece, od kojih je 4.000 prevremeno rođenih beba, a svakoga dana novih sedam beba zahteva neki vid urgentne podrške. UNICEF je krajem prošle godine, uz podršku Ministarstva zdravlja, pokrenuo kampanju “Tako mali da bi u srce stali” sa ciljem dodatnog opremanja jedinica za neonatalnu intenzivnu negu u Srbiji. Od početka godine, uz podršku privatnog sektora i humanih pojedinaca, obezbeđena je oprema za modernizaciju neonatalnih jedinica u Kragujevcu, Nišu, Novom Sadu i Beogradu u vrednosti od 24.163.788,65 dinara. Isporučeno je osam inkubatora, četiri sistema za terapiju hipotermijom, dva reanimaciona stola, četiri fotelje “koža na kožu”, 18 infuzionih pumpi, pet aspiratora, četiri sistema za torakalnu drenažu, dva sistema za neinvanzivnu ventilaciju novorođenčadi i druga oprema.

Jedan od načina na koji UNICEF pomaže zdravstveni sistem je i podrška u opremanju jedinica za intenzivnu neonatalnu negu neophodnom medicinskom opremom. Donacija ova dva inkubatora je dorinos naporima za spasavanje života najugroženije dece.

– UNICEF i Institut za neonatologiju zajedno rade na tome da i specijalizovana medicinska oprema i podjednako značajne nemedicinske procedure, poput kontakta majke i bebe “koža na kožu”, ishrane humanim mlekom, učešća roditelja u brizi o detetu od prvog dana života, budu dostupne prevremeno rođenim bebama i njihovim roditeljima. Rezultati ove saradnje vidljivi su i na odeljenjima intenzivne neonatalne nege u Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu, čiji Centar za neonatalogiju je danas, zahvaljujući našem partneru, kompaniji Delez Srbija, dobio aparat za terapijsku hipotermiju asfiktične novorođenčadi.

Pandemija COVID-19 dodatno je naglasila potrebu za poboljšanjem uslova za zbrinjavanje prevremeno rođenih beba i UNICEF i predstavnici zdravstvenog sistema Republike Srbije će nastaviti da rade zajedno na stvaranju najboljih uslova za svako dete – izjavila je zamenica direktorke UNICEF-a u Srbiji, Josi Ečeveri Burkhart.

Od 2017. godine, kada je UNICEF podržao opremanje jedinica za neonatalnu intenzivnu negu u Srbiji kako bi preveremeno rođena i bolesna novorođenčad dobila adekvatnu podršku da bi preživela i napredovala, UNICEF je uložio ukupno 61.463.023,00 dinara u modernizaciju rada neonatalne službe u Srbiji.

Svetski dan prevremeno rođenih beba, pored Beograda, obeležen je u svim neonatalnim jedinicama u Nišu, Novom Sadu i Kragujevcu koji je dobio aparat za terapijsku hipotermiju asfiktične novorođenčadi koji spašava živote bebama koje su preživele nedostatak kiseonika prilikom porođaja.

izvor:025info.rs

 

Kutak za roditelje

Šta ćete danas kuvati?

Saveti šefova kuhinje

Neodoljivi deserti

  • Banoffee Pie

    Deserti 01. 08. 2022.

    Banoffee Pie Sastojci: biskvit: 400g banane 225g ili 4 jajeta 225g suncokretovog ulja 300g šećera 240g brašna 7g praška za pecivo prstohvat soli kašičica[…]

    Read more...