četvrtak, 16 februar 2023 05:27

Kako račun od 1.500 dinara naraste na preko 93.000 dinara?

Nenad Đorđević je bio, najblaže rečeno, neprijatno iznenađen kada je sredinom 2019. godine dobio pismo u kojem ga Infostan obaveštava da je zbog neizmirenih dugovanja pokrenut postupak izvršne naplate.

U rešenju koje je dobio stajalo je da je dužan da plati malo više od 20 hiljada dinara duga sa kamatama, plus deset hiljada troškova za izvršni postupak.

U rešenju se navodi da računi za Infostan nisu plaćeni u periodu od maja 2018. godine, do januara 2019. godine. orđević je tek tada saznao za to, imajući u vidu da računi nisu plaćeni za lokal u Ustaničkoj ulici, koji je on u tom trenutku iznajmljivao jednoj firmi.

U zakonskom roku, Nenad orđević je uložio prigovor na rešenje o izvršenju, čime je cela stvar završila pred Prvim osnovnim sudom. Uz prigovor, priložio je i uplatnicu na kojoj se videlo da je platio račune za period od maja do septembra 2018. godine. Sud je ukinuo rešenje o izvršenju, a advokati Infostana su odustali od dela tužbe za iznos koji je orđević u međuvremenu platio. Ipak, ostalo je nerešeno pitanje duga od 1.582 dinara, kolika je bila vrednost spora.

Nakon četiri održana i dva odložena ročišta sud je presudio u korist Infostana. U sporu koji se vodio zbog 1.582 dinara, sud je odlučio da orđević mora da plati sudske troškove u iznosu od – 93.455 dinara.

U presudi je objašnjeno i kako je sud došao do tog iznosa. Troškovi izvršnog postupka, koji su naplaćeni pošto su računi plaćeni nakon njegovog pokretanja, iznose 10.550 dinara. Za sastav tri obrazložena podneska Infostanovih advokata naplaćeno je 9.000 dinara po podnesku. Za svako održano ročište, njih četiri, orđević će morati da izdvoji po 10.550 dinara, plus po šest hiljada za dva ročišta koja nisu održana. Na sve to, dodate su i sudske takse za presudu u iznosu od 1.900 dinara.

orđević je tokom ovog postupka iskoristio zakonsko pravo da zastupa sebe, što je prema rečima Petra Učajeva, advokata koji je u međuvremenu počeo da ga zastupa, sud iskoristio.

– Ovakva presuda, u kojoj su troškovi višestruko veći od vrednosti spora, nije po sebi nezakonita. Zapravo, može se slobodno reći da je u pitanju uobičajena procedura koju sud primenjuje u 99 odsto sličnih sporova. Ipak, nezavisno od toga, u pitanju je zloupotreba neznanja tuženog, kaže Učajev.

Ključan deo postupka, kako navodi Učajev, dogodio se u trenutku u kojem je Infostan povukao deo tužbenog zahteva čime je spor sa prvobitnih dvadesetak hiljada, smanjen na 1.582 dinara.

– Tuženi u tom trenutku treba da se izjasni da li pristaje na to ili ne. Da je odbio da se saglasi i tražio da sud odbije deo tuženog zahteva, Infostan bi imao pravo na deo troškova srazmeran svom uspehu u sporu. On to nije uradio, već je odlučio da nastavi spor, čime se podrazumeva da je pristao na to da Infostan povuče deo tužbenog zahteva. Sud mu to nije objasnio, nije mu predočio koje će biti posledice njegove odluke. Sud je dužan da stanci pruži pravnu pomoć, a to je u ovom slučaju izostalo, naveo je Učajev.

Ono što je u ovom slučaju takođe problematično je i činjenica da, iako se radi o poprilično jednostavnom sporu, sudu bilo potrebno četiri održana i dva odložena ročišta, pre nego što je došao do presude.

– Potpuno je besmisleno da spor ove vrste traje toliko dugo, a pritom nije bilo ikakve opstrukcije od strane tuženog. On se odazivao svakom pozivu suda, a ročišta su odlagana na zahtev tužioca ili suda. Ovakve stvari se iznova ponavljaju, a posle se sudije žale da imaju ogroman broj predmeta u radu, ističe Učajev dodajući da je takođe problematično i to što Infostan, kao i druga javna preduzeća, angažuju advokate iako imaju pravne službe koje za to primaju platu.

Nenad orđević je uložio žalbu Višem sudu u Beogradu na presudu, i čeka se odluka drugostepenog suda.

Svaki deseti duguje Infostanu

Slučaj Nenada orđevića ni po čemu nije jedinstven. Kako je saopštilo udruženje građana Levica, protiv 272.190 Beograđana se vodi izvršni postupak zbog dugova na ime Infostan računa, dok se sudski postupci vode protiv 5.647 stanovnika glavnog grada. Ove podatke, Levica je dobila od Infostana po zahtevu za pristup informacijama od javnog značaja. Iz istog izvora su saznali da je prosečan dug Beograđana za Infostan na osnovu izdatih računa za decembar prošle godine iznosi 36.410 dinara.

Izvor: danas.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

  Poslovni sastanci predstavljaju osnovu za donošenje važnih odluka, razmenu ideja i usklađivanje strategija unutar org...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.