Trećina somborskog budžeta za komunalne projekte Trećina somborskog budžeta za komunalne projekte
subota, 24 decembar 2022 05:32

Trećina somborskog budžeta za komunalne projekte

Prvog kalendarskog zimskog dana odbornici somborske Skupštine grada, među 22 tačke dnevnog reda, usvojili su i najvažniji godišnji dokument, Odluku o budžetu za narednu, 2023. godinu.

Po običaju, neke veće diskusije tokom sednice nije bilo, pošto se malobrojna opozicija zadovolјila kraćim primedbama na predloženi dokument, kao i na pojedina nova kadrovska rešenja.

Budžetski prihodi procenjeni su na bezmalo pet milijardi, tačnije 4.824.334.000 dinara. Kako je pojasnio Sava Dojić, član Gradskog veća zadužen za finansije, u strukturi procenjenih prihoda za narednu budžetsku godinu najveći obuhvat zauzimaju porezi, a u okviru njih porez na zarade. Tako bi u gradsku kasu na ime poreza trebalo da se slije nešto preko 3,2 milijarde dinara, od čega će lavovski deo, čak 1,94 milijarde doći od poreza na zarade. Uz bok ovom prihodu je i porez na imovinu građana sa porezom na kapitalne transakcije zahvalјujući kojem će gradska kasa biti bogatija za dodatnih skoro 800 miliona. Kako je predlagač istakao somborski gradski budžet je i u 2023. godini planiran sa razvojnim karakterom, sa značajno povećanim kapitalnim ulaganjima, što bi trebalo, po Dojićevim rečima, da obezbedi zadržavanje dinamike investicione aktivnosti i samim tim da omogući nastavak privrednog rasta.

Globalnom raspodelom, na rashodnoj strani bruto budžeta u okviru kojih su obuhvaćena sredstva budžeta grada, sopstvena sredstva budžetskih korisnika i sredstva iz ostalih izvora finansiranja, najviše novca bi trebalo sledeće godine da se potroši u oblasti komunalnih delatnosti, na šta će otići bezmalo 35 odsto cele varoške kase, odnosno skoro 1,7 milijardi, dok će društvenim delatnostima pripasti jedna četvrtina gradskog budžeta. Potrošnji poreskog dinara će Gradska uprava, izvršni organ odnosno kabinet gradonačelnika, sama Skupština i gradsko pravobranilaštvo „doprineti“ sa 533 miliona dinara, mada predlagač nije propustio da naglasi da su ove institucije lokalne samouprave, u odnosu na ukupan budžet, ostvarile značajne uštede zahvalјujući restriktivnim merama potrošnje u prethodnom periodu, pa su i sredstva za 2023. godinu planirana u skladu sa tim.
Kako se najveći procenat sredstava usmerava za komunalnu oblast, na ovoj sednici se moglo čuti i da prioritet lokalne samouprave predstavlјaju kapitalni investicioni projekti, pa bi sledeće godine uz sufinansiranje Pokrajine i Republike, iz gradske kase trebali da budu izgrađeni cevovod od Svetozar Miletića do Stanišića, da se nastavi izgradnja puta Stapar – Sivac kao i rekonstrukcija fiskulturne sale Srednje tehničke škole, izgradnja Regionalnog centra za upravlјanje otpadom, izgradnja novih kružnih tokova, kao i adaptacija i dogradnja vrtića u Sportskoj ulici.

Odbornici su dali saglasnost i na predložene programe poslovanja i pravilnike o radu gradskih javnih komunalnih preduzeća, te svih javnih ustanova kojima je osnivač lokalna samouprava. Jovan Keča imenovan je za člana Gradskog veća zaduženog za polјoprivredu. Četvorogodišnji direktorski mandat u JKP „Prostor“ je poveren Snežani Cico, koja je do pre nekoliko meseci na istoj funkciji bila vršilac dužnosti.

Izdvajanje za narodnu kuhinju

Nije zanemareno ni finansiranje određenih kategorija materijalno najugroženijih sugrađana, kako bi im se olakšao život, pri čemu su naglašena predviđena sredstva izdvojena za funkcionisanje narodne kuhinje u gradu i distribucija prehrambenih paketa u naselјenim mestima, jednokratne novčane pomoći korisnicima usluga Centra za socijalni rad, rešavanje stambenih potreba socijalno ugroženih lica, nabavka građevinskog materijala, regresiranje putnih troškova đaka srednjih škola, jednokratne naknade za nezaposlene porodilјe....

Izvor: dnevnik.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

  Poslovni sastanci predstavljaju osnovu za donošenje važnih odluka, razmenu ideja i usklađivanje strategija unutar org...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.