ponedeljak, 23 novembar 2020 06:27

Reorganizacija rada u somborskoj bolnici, veći kapacitet KOVID odeljenja

Na osnovu novonastale situacije u trećem talasu borbe protiv epidemije Covid 19 i velikog broja novozaraženih, Opšta bolnica Sombor morala je da izvrši značajnu funkcionalnu reorganizaciju kako bi obezbedila veći kapacitet Covid odeljenja, saopštavaju iz ove bolnice.

-S tim u vezi, osim Odeljenja za plućne bolesti i zgrada Internog odeljenja koristi se za smeštanje pacijenata obolelih od kovida.Interno odeljenje premešteno je na treći sprat Hirurškog bloka, odnosno u deo Odeljenja za ortopediju.Internistički prijem i pregled pacijenata se obavlja u sklopu Odeljenja za hitan prijem i zbrinjavanje urgentnih stanja u prizemlju Hirurškog bloka.Dečija respiratorna ambulanta se nalazi u zgradi Specijalističkih ambulanti i do nje se dolazi sa strane ulice Sime Matavulja, kolskim ulazom u Bolnicu, navodi se u saopštenju koje je potpisao v.d. direktora bolnice, dr Dragan Rastović.

POGORŠAVA SE EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA U VOJVODINI

Institut za javno zdravlje Vojvodine epidemiološku situaciju u AP Vojvodini ocenjuje kao vanrednu, sa daljom tendencijom pogoršanja.

-Tokom prethodnog dana, u Vojvodini je registrovano 1.629 novih slučajeva. U svim opštinama registruju se visoki nivoi registrovanih slučajeva. Najveći porast zabeležen je u Novom Sadu gde je registrovano 575 novih slučajeva, navode u Institutu za javno zdravlje Vojvodine.

U saopštenju još navode da se, u ovom trenutku, na teritoriji 40 opština situacija ocenjuje kao vanredna i to u Novom Sadu, Zrenjaninu, Sremskoj Mitrovici, Pančevu, Kikindi, Subotici, Somboru, Bačkoj Palanci, Vršcu, Beloj Crkvi, Beočinu, Opovu, Žablju, Alibunaru, Sremskim Karlovcima, Plandištu, Temerinu, Kovačici, Kuli, Inćiji, Rumi, Vrbasu, Bečeju, Irigu, Kovinu, Šidu, Titelu, Žitištu, Srbobranu, Novom Bečeju, Novoj Crnji, Novom Kneževcu, Malom Iđošu, Odžacima, Senti, Staroj Pazovi, Sečnju, Pećincima, Baču i Bačkom Petrovcu.

U ostalim gradovima i opštinama situacija se ocenjuje kao izrazito nepovoljna, na granici prelaska u vanrednu.

Institut apeluje da se nastavi sa neophodnim striktnim sprovođenjem proglašenih mera kontrole prenošenja bolesti kako bi se umanjile posledice trenda rasta broja obolelih i omogućilo funkcionisanje zdravstvenog sistema.
Institut za javno zdravlje Vojvodine moli građane Vojvodine da se ponašaju odgovorno i preporučuje da se striktno pridržavaju svih mera predostrožnosti i uputstava nadležnih epidemioloških službi, kao što su poštovanje fizičke distance od najmanje 2 metra, izbegavanje zadržavanja u zatvorenom prostoru u kojem boravi velik broj ljudi, poput ugostiteljskih objekata u kasnim satima, različitih proslava, zabava gde se peva i glasno govori, gde dolazi do bliskog kontakta, jer se time omogućava prenos veće količine klica i pojava teže kliničke slike, obavezno nošenje zaštitnih maski u svim zatvorenim prostorima, posebno gde je veći broj ljudi (javni prevoz, kafići, restorani, pijace i sl.), obaveznu primenu maske za hronične bolesnike i starije od 65 godina i na otvorenom,preporučeno nošenje zaštitnih maski na otvorenom za zdrave, redovno pranje ruku, odnosno upotreba dezinfekcionih sredstava na bazi alkohola, preporučuje se osobama koje su bile u kontaktu sa potvrđenim slučajevima da ostanu u samoizolaciji 14 dana od poslednjeg kontakta.

Slobodno vreme

Lifestyle

Visok krvni pritisak je vrlo opasan jer s vremenom može da ošteti arterije, čime se povećava rizik od srčanog ili moždan...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.