Obeleženo 76. godina od Batinske bitke Obeleženo 76. godina od Batinske bitke
sreda, 11 novembar 2020 21:00

Obeleženo 76. godina od Batinske bitke

Pre 76 godina je na levoj obali Dunava počela Batinska bitka, koja je bila jedna od najvećih i najtežih operacija na našim prostorima u Drugom svetskom ratu.
Tim povodom je i ove godine kod Spomen kompleksa muzeja Batinke bitke, u Bezdanu, odana počast poginulim borcima i učesnicima Batinske bitke. Ispred grada Sombora, prisutnima se obratio predsednik Skupštine grada Zoran Rus, koji je rekao:

"Za nešto više od dve nedelje, koliko je Batinska bitka trajala, u taj nebeski stroj besmrtnika upisano je 2.175 imena – 788 jugoslovenskih i 1.387 sovjetskih boraca. Ne smemo dozvoliti relativizovanje antifašističke borbe, ne smemo, u ime prećutanih istorijskih nepravdi, načiniti još veću nepravdu prema onima koji su slobodu izborili, prema samima sebi koji tu slobodu uživamo i budućnosti naše dece, koja tu slobodu zaslužuju. Za sve nas, antifašizam je uslov svih uslova! To se naročito odnosi na nacionalno heterogene sredine poput Sombora, u kojima je odnos prema drugom i drugačijem način života. Dan, 11. novembar 1944. godine je datum iz prošlosti našeg grada koji zaslužuje istorijski epitet. Zahvaljujući njemu, možemo slaviti bilo koji drugi. U ime svih sabranih danas na ovom mestu i u svoje lično ime, zahvaljujem borcima Narodno-oslobodilačke vojske i Crvene armije, jer je njihova poruka nama: fašizam – nikad više“.

Polaganjem venaca su počast palim borcima za slobodu odali predsednik Skupštine grada Sombora Zoran Rus, zamenica gradonačelnika Ljiljana Tica i član gradskog veća Miroslav Kovačić ispred Grada Sombora, prvi sekretar u Ambasadi Ruske federacije Igor Kiselev i savetnik u Ambasadi Ruske Federacije Oleg Stupin, delegacija SUBNOR-a Sombor, delegacija Prvog centra za obuku Vojske Srbije, kao i odbori SUBNOR-a iz Inđije, Stare Pazove, Subotice, Apatina, Vrbasa, kao i delegacija Kola srpskih sestara iz Sombora, delegacija potomaka i poštovalaca Solunskih dobrovoljaca 1912-1918. iz Rastine, predstavnici ruske nacionalne manjine i Noćni vukovi Srbije.

Povodom obeležavanja 76. godišnjice Batinske bitke u Spomen muzeju otvorena je izložba „Sretena Savića Kolje“, komandanta 51. divizije. Izložbu čine lični predmeti koje je unuk komandanta Kolje poklonio somborskom muzeju.

U svečanom delu programa nastupili su učenici Muzičke škole „Petar Konjović“ Aleksej Čurnuš – truba i Nemanja Vukičević -harmonika, koje su pripremili profesori Nikola Malidžan i Zoltan Lukačević.

Izvor: RTV

Slobodno vreme

Lifestyle

  Poslovni sastanci predstavljaju osnovu za donošenje važnih odluka, razmenu ideja i usklađivanje strategija unutar org...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.