Vatrogasci sprečili širenje požara u Stanišiću Vatrogasci sprečili širenje požara u Stanišiću Фото: Tanjug/D.Aničić, ilustracija
subota, 18 jul 2020 11:57

Vatrogasci sprečili širenje požara u Stanišiću

Nepažnja stanovnika Stanišića, jednog od većih sela somborskog atara, u sredu je umalo dovela do veće štete, pa i moguće ljudskih žrtava.

Mada su u proteklom periodu iz profesionalne vatrogasne brigade u Somboru upozoravali poljoprivrednike i stanovnike okolnih sela da vode računa o potencijalnim poljskim požarima, dešava se da ih neretko i sami poljoprivrednici namerno izazivaju na pokošenim njivama.

Oko devet sati ujutru juče je planulo rastinje na nekoliko zapuštenih placeva u Karađorđevoj ulici, ali je brzom intervencijom lokalnih i vatrogasaca iz Sombora, širenje plamena zaustavljeno nadomak kuća u ovoj ulici.
- Vatra je planula oko devet sati, a odmah po obaveštenju prvi su na lice mesta izašli pripadnici našeg Dobrovoljnog vatrogasnog društva, da bi im se ubrzo pridružile i kolege-profesionalci iz Sombora – kaže Dragana Đapić, koja je pre svega nekoliko dana predala predsedavanje seoskim DVD društvom u Stanišiću – I ovakav događaj je još jedan dokaz koliki značaj imaju seoska dorbovoljna vatrogasna društva kao što je naše, koje na žalost već dve godine nije sufinansirano iz buyeta grada, pa samo zahvaljujući entuzijazmu naših suseljana i dalje funkcioniše kako-tako.

Đapić dodaje da je isuviše rano govoriti o eventualnoj materijalnoj šteti od ovog poljsko-seoskog požara, mada je i tokom gašenja bilo jasno da ona neće biti velika s obzirom na činjenicu da je gorelo samo divlje rastinje u zapuštenim dvorištima.

Razloga za zabrinutost ovim poljskim požarom koji je došao nadomak kuća u stanišićkoj Karađorđevoj ulici je imala Aranka Simić, koja je sa svojom sestrom kao suvlasnicom roditeljske kuće među prvima bila na licu mesta.
- Problem je nekoliko kuća u nizu u ovoj ulici, koje su odavno napuštene i čiji naslednici žive ili u Somboru ili negde dalje, pa su njihova takozvana donja dvorišta potpuno zarasla u visoki korov koji je sada suv i lako zapaljiv – ogorčena je Aranka na nemar naslednika imovine svojih prvih komšija, pojašnjavajući da se čak šest kuća u nizu, tik do njene očevine, zbog nemara naslednika odavno urušilo a njihova dvorišta pretvorila u pravu džunglu. – Mada ni ja ni sestra ne živimo u ovoj kući održavamo dvorište, čak i kosimo nekoliko metara komšijske zapuštene livade ne bi li sprečile upravo ovakve događaje, ali eto vidite, da nema intervencije vatrogasaca nisam sigurna da ne bi i naša kuća sada bila u plamenu – uzrujana je Simić, uz opasku da je bila prava sreća što je jučerašnje prepodne u Stanišiću, mada sunčano, bilo bez jačeg vetra koji bi definitivno doprineo ozbiljnijem ugrožavanju aktivnih domaćinstava u ovom delu Stanišića.

Izvor: Dnevnik

Kutak za roditelje

Šta ćete danas kuvati?

Saveti šefova kuhinje

Neodoljivi deserti