četvrtak, 10 oktobar 2024 06:55

Otvaranje izložbe “Ovo nije pantograf”, umetnika Vladimira Ilića u somborskoj Malog galeriji KC "Laza Kostić"

 

U utorak, 15. oktobra, u Maloj galeriji Kulturnog centra “Laza Kostić” Sombor, biće upriličeno svečano otvaranje izložbe “Ovo nije pantograf”, umetnika Vladimira Ilića, s početkom u 19.00 časova.

Postavka izložbe trajaće do 1. novembra 2024. godine.

Biografija:

Vladimir Ilić (1981, Novi Sad) Diplomirao je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu na odse ku Vajarstvo kod prof. Ljubomira Denkovića. Podrška je projektu “Šok zadruga” (ex “Art klinika”) Multimedijalnog centra “Led art” od 2004. godine. Član SULUV-a i u statusu samostalnog likovnog umetnik od 2021. godine. Završio master studije Vajarstva kod prof. Gordane Kaljalović-Odanović 2011. godine. Poslednjih nekoli ko godina preispituje sopstvene crtačke mogućnosti, kao i moguć nosti Pantografa. Idejno I tehnički rešio više scenografija, što za nezavisne pozo rišne trupe (za glumca i reditelja Nebojšu Savića i slikara Zorana Tairovića), tako i za institucije koje se bave pozorištem (Pozorište mladih, „Raspustilište“, Studentski kulturni centar, Radio i televizija Vojvodine). Živi u Novom Sadu.

Tekst o izložbi:

Pantografom se inače originalni rad uvećava ili umanjuje. U ovom sluča ju originalni rad predstavlja trenutak, komadić umetnika na papiru. Uveća vanjem tog trenutka umetnik može da sagleda skrivene delove sebe. Pantografom se pomno prelazi svaki deo crteža i bira i određuje linija koja će najbolje odgovarati celokupnoj slici i koja će najbolje dočarati trenutak uhvaćen u njoj. Tokom ovog procesa još je bitniji zadatak ukloniti i zanemariti sve detalje koji odvlače pažnju od onoga što rad želi da dočara. Linija koja se povlači nije više samo li– ba da se tumači. Osećaj iz kog se ideja rada rađa se upotpunjuje i definiše tekstom poput “Vredno vreba” koji je direktan, surov i sirov. Rečima ne možemo da dodir nemo osećaj, ali igrom suprotnih i ne očekivanih značenja možemo da oble ćemo oko njega i da mu se makar malo približimo.

Lada Telek

Slobodno vreme

Lifestyle

Rastu grudi ili testisi, hormoni luduju, roditelji postaju glupi. Tako je oduvek kad dođe pubertet. Ali, zašto on nastup...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.