sreda, 15 maj 2024 07:51

Somborska gradska biblioteka priprema predstavljanje romana "Poslije zabave" Steva Grabovca

Roman "Poslije zabave" Steva Grabovca biće predstavljen u sredu 22. maja u Gradskoj biblioteci "Karlo Bijelicki" u Somboru.

Stevo Grabovac rođen je u Slavonskom Brodu 1978. godine, odrastao i školovao se u Bosanskom Brodu, a studirao na Tehnološkom fakultetu u Banjaluci.

Zbirku pesama "Stanica nepostojećih vozova" objavio je 2007. godine.

Prvi roman "Mulat albino komarac" objavio je 2019, i ušao u najuži izbor za Ninovu nagradu. Za roman "Poslije zabave" (Imprimatur), objavljen 2023. godine, dobio je NIN-ovu nagradu za najbolji roman godine.

Živi i radi u Banjaluci.

Nagrađeno delo roman je o ocu, roman o zločinu, roman o porodici, roman o prijateljstvu, roman o odrastanju, totalni roman.

S temom dvojništva, velikom kakva jeste u našoj književnosti, kakvu čitamo kod Danila Kiša uostalom, pisac uokviruje tematski različite segmente koji ovu knjigu čine presekom jednog života.

Tako osvetljene momentume uokviruje dvojništvo oca i sina, figura prvog pisca i onog koji nasljeđuje – dar, spisateljsku osetljivost i zaostavštinu, naređenje da se nepravdama suprotstavlja otvorenim srcem i jednom pisaćom mašinom. "Poslije zabave" počinje jednom rečenicom, jednim motom, neizostavnim i suštinskim citatom koji daje kolor i uspostavlja ton celom narativu: "I onda počinje oluja govana." Tako je jednom rekao Roberto Bolanjo i bespovratno osvetlio pravac drugom piscu. A oluja Steve Grabovca velika je i strašna u pokušaju da se dekonstruiše sećanje, niz uspomena (ili privida) koje, napokon prizvane, spasavaju i istovremeno ogoljuju svest do njene nemoćnosti.

Stevo Grabovac dobitnik je 70. NIN-ove nagrade

U programu učestvuju: Stevo Grabovac, Žarka Svirčev, književna kritičarka, članica NIN-ovog žirija, i Boris Maksimović, osnivač izdavačke kuće Imprimatur.

Domaćin večeri: Nataša Turkić.

Početak programa zakazan je za 18 časova (Gradska biblioteka "Karlo Bijelicki" – Dečje odeljenje, Trg cara Lazara 3).

Izvor: RTV

Slobodno vreme

Lifestyle

Naučnici su prvi put otkrili pećinu na Mesecu. Najmanje 100 metara duboka, smatra se da bi mogla da bude idealno mesto d...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.