nedelja, 12 februar 2023 05:03

Somborka Jelena Vukelić dobitnica Vibove nagrade

Književnica Jelena Vukelić iz Sombora dobitnica je Vibove nagrade lista „Politika” za najbolјu mladu satiričarku i prva žena laureatkinja ovog značajnog priznanja koje se dodelјuje od 1995. godine, u znak sećanja na istaknutog srpskog satiričara Vladimira Bulatovića Viba (1931–1994).

Aforizme, poeziju i književne recenzije nagrađena autorka objavlјuje u mnogim listovima, časopisima i portalima, a zastuplјena je u zbornicima aforizama „Aforizam i žena” i „Žensko pismo”, te panoramama poezije „Arte stih” i „Almanah poezije”.

Rođena je u Somboru, gde i živi. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu i stekla zvanje master filozof. Više od deset godina ispisuje aforizme, filozofeme, gnome, maksime, sentence, epigrame i satirične komentare. Zapažena je i kao pesnikinja lirske i refleksivne poezije, te kao recenzentkinja pesničkih i publicističkih dela.

Uspešno spajajući dve oblasti kojima se bavi, dokazuje da aforistika nije samo književni već i filozofski žanr. Osim o egzistencijalnim pitanjima, u svojim aforizmima dotiče se tema iz politike, ekonomije, obrazovanja, književnosti, medija, lјubavi, braka, odnosa među polovima... Nјeni zapisi su proniclјivi, višeznačni, kritički uz obaveznu dozu reskog humora. Unosi u njih moderne pojmove i termine, svojstvene mladoj generaciji, a često i idiome, žargon i sleng, koji aforizmima daju živopisnost i ležernost i pomažu u oslobađanju od društvenih konvencija, opuštaju i rasterećuju, pa stoga imaju i terapeutsku funkciju.

U najužoj konkurenciji za ovogodišnju Vibovu nagradu bile su i Esma Sarić i Radojka Draganić.

Odluku o dobitnici jednoglasno je doneo žiri, kojem je na čelu bio Dragutin Minić Karlo, a u odlučivanju su učestvovali Aleksandar Apostolovski, Aleksandar Čotrić, Mitar Đerić Laki i Jovan Zafirović.
Priznanje našeg lista dobitnici će biti uručeno 8. marta, na dan rođenja Vladimira Bulatovića Viba.

Izvor: politika.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Sreten Š. (55) je u četvrtak, 25. aprila, pod jakim policijskim obezbeđenjem doveden u sud u Dizeldorfu. Posebne bezbed...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.