NAMIRNICE ZA BOLJE PAMĆENJE I ZDRAVIJI MOZAK Ovo je najznačajnih pet kojima "hranimo" mozak

Koliko ćemo dobro pamćenje imati i koliko ćemo uspeti dugo da sačuvamo ono što se u narodu zove "zdrav razum", kako nutricionisti tvrde, zavisi od namirnica kojima "hranimo" mozak.

Stručnjaci za hranu kažu da postoji pet namirnica koje su naročito značajne u ishrani za očuvanje zdravlja mozga, ali i za jačanje kognitivnih sposobnosti.

Tamna čokolada
Osim što pomaže koncentraciji, ona je bogata antioksidansima i materijama koje pomažu smanjenju rizika od srčanog udara.

Tamna čokolada smanjuje depresiju i stres i poboljšava pamćenje.

Kafa

Uočena je interesantna veza između toga kako se i koliko pije kafa i rizika od blagih kognitivnih oštećenja, kao što su slabljenje pamćenja i brzine razmišljanja, koji često prethode demenciji.

Kafa je odličan napitak ukoliko želite da imate dugotrajno pamćenje i sačuvate se od demencije. Kofein ima nebrojene zdravstvene prednosti, a posebno dobro utiče na naše kognitivne sposobnosti, pišu Nezavisne Novine.

davno poznata namirnica koja utiče na poboljšanje pamćenja su orasi. Ukoliko želite da poboljšate kognitivne sposobnosti i zdravlje jedite ih često.


Njihov izgled jezgra podseća na koru mozga, a naučno je dokazano da su prava blagodet za ovaj organ.

Borovnice

Borovnice su, pre svega, odlične za podizanje imuniteta, ali i za poboljšanje krvne slike i opšteg stanja organizma. Pored toga, ova čudesna voćka odlična je za poboljšanje pamćenja. Borovnice ne sadrže gluten i povećavaju brzinu komunikacije nervnih ćelija u mozgu.

Semenke bundeve

Ova hrana bogata je proteinima i vlaknima. Konzumiranjem semenki bundeve pojačaćete veštine pamćenja, ali i ubrzati sposobnost razmišljanja. Semenke bundeve su "superhrana". Pored toga, one su odličan lek protiv stresa.

izvor:blic.rs

Kutak za roditelje

Šta ćete danas kuvati?

Saveti šefova kuhinje

Neodoljivi deserti

  • Banoffee Pie

    Deserti 01. 08. 2022.

    Banoffee Pie Sastojci: biskvit: 400g banane 225g ili 4 jajeta 225g suncokretovog ulja 300g šećera 240g brašna 7g praška za pecivo prstohvat soli kašičica[…]

    Read more...