Velike količine ovih suplemenata mogu oštetiti bubrege

Dodatke ishrani mnogi koriste kako bi nadomestili nedostatke u svojoj ishrani i sprečili potencijalne zdravstvene probleme. Mnogi od ovih suplemenata, međutim, imaju i svoje rizike.

Pojedini dodaci naročito su opasni ako se konzumiraju u velikim količinama. To uključuje nekoliko onih koji bi mogli negativno uticati na zdravlje naših bubrega.

Na primer, u ovu grupu se spadaju velike količine vitamina C, kao i proteinski dodaci.

Visoke doze vitamina C

Vitamin C poseduje svojstava koja jačaju imunitet, ali ključno je biti oprezan s dozom. Dok je vitamin C vitalan za zdravlje, prekomerne količine, dakle više od 2000 miligrama na dan, mogu dovesti do kamena u bubregu.

Kamen u bubregu može začepiti mokraćne puteve, što dovodi do infekcija i oštećenja bubrega, stoga je važno pridržavati se preporučenih doza.

Proteinski dodaci

Proteinski dodaci naročito su popularni kod pojedinca koji žele da izgrade mišiće ili poboljšaju sportske performanse. Međutim, preterani unos proteina može ostavite negativne posledice na zdravlje naših bubrega.

Veliki unos proteina može pogoršati oštećenje bubrega kod osoba s postojećim problemima s ovim organom. Bubrezi igraju ključnu ulogu u filtriranju otpadnih proizvoda iz metabolizma proteina, a prekomerni unos proteina može opteretiti ovaj proces filtriranja, što može dovesti do oštećenja bubrega tokom vremena, piše Klix.ba.

Slobodno vreme

Lifestyle

Ako želite da proverite koliko ste pametni, predstavljamo vam zagonetku za koju mnogi tvrde da je najteža na svetu. Pro...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.