Neodgovorno ponašanje zimi: Kardiolog navodi 4 greške koje dovode do srčanog udara Photo by Giulia Bertelli on Unsplash

Neodgovorno ponašanje zimi: Kardiolog navodi 4 greške koje dovode do srčanog udara

Niske temperature opterećuju telo, terajući srce da radi jače da bi se zagrejalo, navodi kardiolog Abhijit Borse.

Zbog toga zima može biti izazovna za one sa srčanim problemima. Osobe sa oslabljenim srcem treba posebno da vode računa o svom zdravlju tokom hladnih meseci.

Povećan broj otkucaja srca zimi može, u ekstremnim slučajevima, dovesti do ozbiljnih komplikacija, uključujući srčani udar.

Kardiolog Abhijit Borse ukazao je na greške koje mogu povećati rizik od srčanih problema tokom zimske sezone, prenosi N1.

Neprikladna odeća

Moramo da preduzmemo prave korake da bi naše telo bilo toplo zimi. Ako to ne učinimo, naše srce će biti pod većim pritiskom da pumpa više krvi da bi nas zagrejalo.

Nošenje tople odeće, šešira, vunenih rukavica, pre svega slojevito oblačenje će smanjiti ovaj rizik jer slojevi pomažu u zadržavanju toplote.

Prekomerna aktivnost

Biti aktivan je važno, ali preterana aktivnost može povećati broj otkucaja srca, podići krvni pritisak i povećati rizik od srčanog udara.

Zato se ne smemo previše naprezati. Ključ je da napravite pauzu i pustite svoje srce i telo da se oporave.

Dehidratacija

Zimi ne pijemo dovoljno vode zbog niskih temperatura, a simptome dehidratacije u organizmu je teško primetiti.

Ali iz ovih razloga, hidratacija je još važnija, posebno što se odnosi na zdravlje srca. Kada smo dehidrirani, to dodatno opterećuje srce, povećava broj otkucaja srca i rizik od bolesti, objasnio je Borse za „The Health“.

Prekomerno konzumiranje alkohola

Alkohol nam može pomoći da se zagrejemo u hladnim zimskim mesecima, kaže kardiolog. Ipak, savetuje da ga pijemo umereno jer prekomerno konzumiranje može povećati rizik od srčanih oboljenja, piše Index.hr.

Kada je temperatura niska, to dovodi do sužavanja krvnih sudova. To, u kombinaciji sa prekomernim konzumiranjem alkohola, može izazvati moždani ili srčani udar.

Slobodno vreme

Lifestyle

Iako je dobro poznato da je previše soli nezdravo, ne treba je potpuno eliminisati. Telu je potreban natrijum, a određen...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.