Kada je kašalj simptom za zatajenje srca

Kašalj često prati alergije, sezonske prehlade ili neprijatan refluks kiseline. Međutim, ono što možda ne povezujete s kašljem je zatajenje srca.

Kašalj može da bude znak da vam srce ne radi kako treba.

Suprotno srčanom udaru, zatajenje srca nastaje kada srce nije u mogućnosti da pravilno snabdeva krvlju naše organe. Osobe sa hipertenzijom, prekomernom težinom ili koronarnom arterijskom bolešću (KAB) – gde se plak skuplja u zidovima arterija i ograničava protok krvi – mogu biti podložnije zatajenju srca.

Ovo važi i za pušače, osobe koje ne vežbaju dovoljno ili konzumiraju alkohol u prekomernim količinama. Česti znakovi upozorenja za zatajenje srca uključuju slabost, otežano disanje, oticanje stomaka ili donjih ekstremiteta, i još mnogo toga. Takođe, neobičan kašalj može biti simptom zatajenja srca. Evo šta podrazumevamo pod neobičnim kašljem u odnosu na običan, svakodnevni kašalj, piše healthdigest.com, a prenosi N1 Zagreb.

Uobičajeni znakovi upozorenja zatajenja srca uključuju slabost, otežano disanje, oticanje želuca ili donjih ekstremiteta i još mnogo toga. Osim toga, abnormalni kašalj takođe može biti simptom zatajenja srca.

 Uporan mokar kašalj može biti simptom zatajenja srca

Povremeno udisanje prašine ili grebanje u grlu može izazvati kratkotrajni napad kašlja, ali uporan kašalj koji se ne povlači može ukazivati na moguće zatajenje srca, izveštava Američko udruženje za srce (AHA).

Naravno, dugotrajan kašalj može biti povezan i s astmom, gripom, hroničnom opstruktivnom bolešću pluća (HOBP) ili nekim drugim zdravstvenim problemima.

Kako biste razlikovali, znajte da je kašalj povezan sa zatajenjem srca često mokar kašalj zbog zadržavanja tečnosti u plućima. Poznat i kao kongestivno zatajenje srca, sluz koja se stvara iz ovakvog kašlja može biti bele ili ružičaste boje.

Postajemo još specifičniji kada je reč o vremenu tokom dana i položaju tela kada se kašalj javlja.

Ažurirana istraživanja iz 2023. godine objavljena u StatPearls detaljno opisuju kako noćni kašalj koji se pogoršava kada osoba leži na leđima takođe može biti simptom zatajenja srca. Međutim, noćni kašalj se smatra ređim simptomom hroničnog zatajenja srca (prema fiziološkim istraživanjima).

Terapija

Osobe sa zatajenjem srca koriste lekova, u zavisnosti od ozbiljnosti i specifične vrste zatajenja srca. To mogu biti diuretici za smanjenje natrijuma, lekovi za regulisanje krvnog pritiska ili sredstva za opuštanje krvnih sudova i podršku radu srca.

Pored terapije lekovima, očuvanje zdravih životnih navika je takođe preporučljivo za osobe koje pate od zatajenja srca. Ovo uključuje smanjenje unosa soli, kontrolu stresa, tretman poznatih poremećaja spavanja, održavanje zdrave telesne težine, redovno vežbanje i kontrolu krvnog pritiska.

Izvor. danas.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Iako je dobro poznato da je previše soli nezdravo, ne treba je potpuno eliminisati. Telu je potreban natrijum, a određen...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.