Znakovi na telu koji mogu ukazivati na kardiovaskularne bolesti

 

Kardiovaskularne bolesti su među najčešćim uzrocima smrti u svetu, stoga bi trebalo obratiti pažnju na zdravlje srca.

Ako se na vreme ne otkriju i ne leče, kardiovaskularne bolesti mogu biti fatalne, pa je izuzetno važno na vreme uočiti prve znake upozorenja.

Doktor Dastin Portela upozorio je na neke važne znakove koji se mogu videti na telu.

„Dermatolozi su obučeni da traže znake unutrašnje bolesti koji se pojavljuju na vašoj koži ili noktima, stoga evo nekoliko koji bi mogli da signaliziraju rizik od srčanih bolesti“, rekao je doktor.

Prema njegovim rečima, ovo su tri znaka na koja treba da obratite pažnju:

Oticanje nogu

Otok nogu je prva stvar na koju treba obratiti pažnju, posebno obostrani edem koji se javlja sa obe strane tela. Naime, otok nogu može biti znak srčane insuficijencije. Ovo se dešava kada donje komore srca prestanu da efikasno pumpaju krv. Krv se može „skupiti“ u nogama, gležnjevima i stopalima, što dovodi do edema.

Savijeni nokti

Znak srčane bolesti, srčane infekcije ili bolesti pluća mogu biti savijeni nokti. Nokat koji se savija nadole, dok vrh prsta postaje otečen. Takođe, savijeni nokti su mekani i sunđerasti na dodir. Takvi nokti mogu izgledati crveni i širiti se oko vrhova prstiju.

Frankov znak

Dijagonalna brazda u ušnoj resici poznata kao Frankov znak je indikacija srčane bolesti. Istraživanja su pokazala povezanost između Frankovog znaka i povećanog rizika od ishemijske bolesti srca i srčanog udara, prenosi klix.ba.

Slobodno vreme

Lifestyle

Ako želite da proverite koliko ste pametni, predstavljamo vam zagonetku za koju mnogi tvrde da je najteža na svetu. Pro...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.