U čemu je tajna joge nidra koja te odmori kao dva do četiri sata sna

Samo 30 minuta joge nidra je dovoljno da se postigne efekat opuštanja koji je jednak od dva do četiri sata sna. Evo kako to funkcioniše.

Ako jogu nidra radite uveče, očekujte da ćete i bolje spavati jer ove vežbe smanjuju anksioznost i napetost.

Ova vrsta joge, poput asane i pranajame, sastoji se od boravka u svesnom snu (nidra na sanskrtu znači san) da bi se izazvalo duboko stanje opuštenosti. Poklapa se sa ležećim šavasana položajem kojim se obično završava čas joge, ali se može izvesti i posebno. Pored duboke relaksacije, dolazi do odvajanja svesti od senzornih i motoričkih kanala iskustva.

Jogu nidra je kreirao poznati jogi, Svami Satjananda i predstavlja sintezu drevne mudrosti joge i savremenih naučnih saznanja iz domena neuropsihologije. Joga nidrom se oslobađaju sve tri vrste napetosti koje se javljaju u telu − fizička, emocionalna i mentalna.

Ključ je, dakle, ostati svestan bez klizanja u san, držeći čula odvojena od stvarnosti. Joga Nidra je sistem za rad sa svim delovima naše svesti, uključujući i nesvesno.

Na koji način postižemo potpunu relaksaciju?

Fizičke napetosti oslobađamo se metodom kruženja svesti. Usmeravanjem pažnje i svesnosti u delove tela koje izgovara instruktor, utvrđenim redosledom, dolazi do opuštanja tih delova tela. Opušta se mišićno-koštani sistem, endokrini sistem i nervni sistem. Ovo je prvi deo joga nidre i traje 15−20 minuta i može se raditi bez ostala dva dela.

Emocionalne napetosti se oslobađamo metodom dihotomije osećaja i osećanja. Izazivanjem potpuno suprotnih, ekstremnih osećaja (težina-lakoća, hladnoća-toplota) i osećanja (ljubav-mržnja, radost-tuga) prouzrokujemo katarzu i postajemo manje osetljivi i otporniji smo na iste te osećaje i osećanja u svakodnevnom životu. Ovo je drugi deo joga nidre i traje oko 15 minuta.

Mentalna napetost eliminiše se metodom vizualizacije. Vizualizacijom arhetipova ili simbola pokreću se potisnuta osećanja i iskustava iz nesvesnih delova uma i dovode se na svesni nivo. Izvlačenjem na svesni nivo može se raditi na rešavanju problema koji nas ometa u normalnom funkcionisanju. To je treći deo joga nidre i traje oko 15 minuta, rekao je za Lepotu i zdravlje Zoran Zrnić, joga učitelj.

Joga nidra se može praktikovati u bilo koje doba dana. Radi se u ležećem položaju i važno je namestiti se udobno, tako da nas ništa ne ometa.

Bilo bi dobro da oni koji nemaju iskustva u joga nidri za početak rade pod vođstvom iskusnog instruktora. Kada steknu iskustvo, mogu raditi i samostalno. Ako je cilj samo opuštanje, može se raditi u grupi.

Izvor: nova.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Pevačica Olja Bajrami imala je kancer tri puta, a svaki put izašla je iz borbe za život kao pobednik. Pevačica Olja Baj...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.