Beba i toplota: Koliko je vruće prevruće za bebu i kako sprečiti pregrevanje?

Da li je u redu da budete napolju sa bebom ako je temperatura visoka ili treba da ostanete u kući i na klima-uređaju?

Kada temperatura pređe 26 stepeni, telu je potrebno više da se ohladi, posebno bebinom. dr. Jan Montegju, direktor Dečje bolnice u Njujorku, kaže da je potrebno što više izbegavati vrućine. "Nije u redu biti na otvorenom sa novorođenčetom ili bebom kada je velika vrućina. Bebe ne mogu da se znoje, što je način hlađenja tela, pa bebe vrlo lako mogu da dožive toplotni udar, mnogo lakše nego starije dete ili odrasla osoba", izvještava Romper. Isto tako, treba imati na umu da bebe brže dehidriraju.

Naravno, nije moguće boraviti 24 sata u zatvorenom prostoru, ali male bebe leti treba sa posebnim oprezom iznositi napolje. „Imajte na umu da se bebama mnogo ranije previše zagreje, pa pazite na vreme koje provodite napolju“, kaže pedijatar dr Moli Broder.

Kada ste napolju sa svojom bebom, pažljivo ih pratite da li ima znakova toplotne iscrpljenosti. „Ako je beba previše vruća, postaće veoma razdražljiva i razdražljiva, ili će postati letargična i neće želeti da jede ili pije“, kaže dr Montegju. Kako joj bude vruće, postaće pospana, može povraćati, a koža joj može postati veoma suva. "Može da dobije temperaturu. Ako primetite ove znake, odmah potražite medicinsku pomoć", kaže dr Broder.

Da biste sprečili pregrevanje, pročitajte savete za svoju bebu tokom vrućih, letnjih dana:

Tražite senku: Senovita mesta su idealna ako želite da provodite vreme napolju i da ne izlažete bebu jakoj sunčevoj svetlosti.

Obucite bebu na odgovarajući način: Svetla odeća svetlih boja koja nije preuska održaće bebu hladnom. Najbolji materijal je pamuk, a obavezni su i šeširi koji štite lice i vrat.

Održavajte bebu hidriranom: Beba će morati da jede češće kako bi osigurala da mokri kao i obično. „Za bebe mlađe od šest meseci, majčino mleko ili formula su najbolji izbor, a starijim bebama se može dati gutljaj vode“, kaže dr Montegju.
Koristite kremu za sunčanje samo za bebe starije od šest meseci: „Krema za sunčanje se ne preporučuje za bebe mlađe od šest meseci, što je još jedan razlog zašto bi trebalo da budete na otvorenom sa mlađom bebom što je moguće manje“, preporučuje dr Broder, ali kaže da nije loše je staviti malo faktora 15 na bebino lice, ruke i noge ako već ne možete da izbegnete izlaganje suncu.

Ne pokrivajte kolica ili nosač ćebetom: Najbolji način da kolica držite u hladu je suncobran koji možete pričvrstiti za njih ili pokrivač protiv sunca. "Čak i lagano ćebe od tkanine može podići temperaturu u kolicima. Bolje je da protok vazduha bude slobodan", savetuje dr Broder. Takođe, ako je dete pokriveno ćebetom, nećete moći da vidite da li se muči.
kolica za bebe

Budite oprezni kada nosite bebu: „Ako je mami ili tati jako toplo, onda se telesna temperatura prenosi na bebu“, kaže dr Montegju, koja savetuje da i roditelji i beba nose samo jedan sloj lagane odeće i da ostanu hidrirani. „Možete pomoći bebi tako što ćete joj s vremena na vreme poprskati ruke i noge sa malo vode ili ih obrisati mokrom krpom. Takođe, kengur koji je napravljen od tanjeg i lakšeg materijala održavaće bebu hladnijim od onog od tamnog i debelog materijala.
Ako se pojavi osip od sunca, pustite koži da „diše“: Ili možete da obrišete bebinu kožu iritiranu od sunca vodom i ostavite da se osuši. Izbegavajte kreme i losione kada su u pitanju veoma male bebe, samo pustite da se koža osuši i ohladi telo.

Izvor: 24sata.hr

Slobodno vreme

Lifestyle

Pevačica Olja Bajrami imala je kancer tri puta, a svaki put izašla je iz borbe za život kao pobednik. Pevačica Olja Baj...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.