Dr Rajović objasnio kako dete najbolje pripremiti za život: „Parkovi su nam prazni“

Ranko Rajović, autor NTC programa, šef Katedre za obrazovne neuro-nauke na Pedagoškom fakultetu u Kopru, pokušao je da odgonetne realnost u kojoj smo se našli, a to je - kome škola teže pada roditeljima ili deci?

Da li učiti s detetom kod kuće i na taj način mu stvoriti radne navike ili se osloniti na ono „šta nauči na času, naučio je“ – dilema je s kojom se mnogi roditelji susreću.

Takođe svedoci smo da su danas popularne mnoge dodatne aktivnosti za decu na koje ih roditelji vode kako bi unapredili njihove veštine, ali koliko je prebukirani raspored dobar za decu?

„Dete se nađe u situaciji da odjednom ide na dve tri aktivnosti, ide na balet ide na košarku, mora da uči jezik, ponavlja reči- to je njegovo detinjstvo. Znači roditelji moraju tu malo da se zaustave. Kao da će ga pripremiti bolje za život. Neće“, objašnjava Ranko Rajović za Mamazjaniju.

„Najbolja priprema je obična igra. Da se igraju sami. Vidim parkovi su nam prazni. Svaki roditelj neka pogleda. U parkovima vidim roditelje sa decom. Parkovi su puni, roditelji dođu, to je dete dve, tri godine četiri. Starije dece retko da ima. Nekad su bili puni parkovi. Sada da se zapitamo ‘pa gde su nam deca’. Sede gledaju TV ili idu na 100 aktivnosti“, kazao je Ranko Rajović.

Izvor: n1info.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.