KOJA DECA NE BI SMELA DA PRIME MMR VAKCINU: Dr Popović objašnjava da za samo 2% mališana ona može da bude opasna

Predsednik Udruženja za javno zdravlje Srbije dr Dragoslav Popović objasnio je zašto je sve manje vakcinisanih i koliko epidemija malih boginja može da bude opasna.

Vakcinacija dece MMR vakcinom u Srbiji opala je za 30 odsto, a epidemiolozi kažu da je vreme da se hitno reaguje, jer samo ukoliko je vakcinisano više od 95 odsto mališana postoji mogućnost kolektivnog imuniteta. Gostujući u emisiji „Uranak“ na televiziji K1 predsednik Udruženja za javno zdravlje Srbije i savetnik Unicefa za imunizaciju dr Dragoslav Popović objasnio je zbog čega je slab odziv na vakcinaciju opasno.

"Ne vidimo više neke bolesti i jednostavno mislimo da nema potrebe da se vakcinišemo. Upravo je to slučaj sa morbilima, a imamo vraćanje bolesti svakih pet godina. U tom periodu procenat nevakcinisane dece poraste za 20 odsto i mi dobijamo jednu generaciju mališana koja su nevakcinisana, a ona automatski postaju žarište te nove epidemije", kaže dr Popović.

BabyMed - Medicinska kozmetika za bebe i malu decu sa 5 proizvoda za negu osetljive kožu beba


 

Najveći problem, smatra, da su zablude roditelja i loša komunikacija.

"Čitav problem je nastao zbog povezivanja MMR vakcine i autizma između kojih apsolutno ne postoji nikakva veza, kao ni između autizma i bilo koje druge vakcine. Mi o autizmu nismo dovoljno znali, a sada znamo. Simptomi autizma se ispoljavaju mnogo pre nego što deca prime tu vakcinu. Ono što jeste činjenica je da je i deci sa autizmom zaista potrebna vakcina, jer virus ne bira", objasnio je doktor.

Popović je preporučio i ženama koje planiraju trudnoću da se vakcinišu :

Ženama koje nisu primile MMR kao deca i nisu preležale boginje savetuje se da vakcinaciju obave pre nego što ostanu u drugom stanju, jer ukoliko se zaraze rubeolom ona može biti opasna za plod i u tim slučajevima trudnoća mora da se prekine. Naglašavam, i odraslima treba MMR vakcina, ali oni nisu prioritet, već deca do pet godina".

Na pitanje koja deca ne bi smela da se vakcinišu, dr Dragoslav Popović je rekao:

"U pitanju je jedan ili dva posto mališana, a to su deca koja imaju potvrđene imunodeficite, jer ovo je ipak živa vakcina, kao i deca koja imaju neku vrstu alergija i autoimunu bolest. Jako je važno da imamo sve informacije i da se ponašamo onako kako naša stručna uputstva nalažu", zaključio je predsednik Udruženja za javno zdravlje Srbije i savetnik Unicefa za imunizaciju Dragoslav Popović u "Uranku“.

Izvor: Yumama

Slobodno vreme

Lifestyle

Stručnjaci se ne slažu šta je to tačno, ali veruju da je krivac stres. Fibromialgija donosi nesnosne bolove iako je fizi...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.