Drevna rasa stara 3 milenijuma: Ovaj jedinstven pas je savršen čuvar porodice, a veruje se da ima isceliteljske moći

Xolo je jedinstvena rasa pasa, jedna od najstarijih na planeti. Pritom, za ovog vernog čuvara kažu da ima lekovite moći.

Xolo ili meksički bezdlaki pas je stara rasa, nastala verovatno genetskom mutacijom pre čak 3.000 godina.

Specifičnog izgleda i mirnog karaktera ovaj pas može postati odličan kućni ljubimac svima koji reše da ne sude na prvi pogled na osnovu izgleda o ovoj rasi.

Važi za odličnog čuvara, ne voli da bude usamljen i najčešće se vezuje samo za jednu osobu. Prema nekim verovanjima, poseduje isceliteljske moći. U Centralnoj Americi su poznati kao „psi lekari“ jer toplota njihovog tela pomaže ljudima u izlečenju artritisa i drugih bolesti, piše Mojljubimac.info.

POREKLO

Za razliku od mnogih drugih rasa, xolo se smatra prirodno napravljenom rasom, nastalom kao rezultat genetske mutacije. Prema nekim navodima, njihovi preci su bili psi koji su pratili migracijske narode preko teritorije Beringa – od Azije do Novog sveta, kao i da pripadaju civilizaciji pre Kolumba. Njihovo ime potiče od astečkog božanstva Xolotl (bog vatre i podzemnog sveta) i reči tzcuintli (astečka reč za psa). Verovalo se da imaju isceliteljske moći.

Poznato je da je Američki kinološki klub priznao prvog psa ove rase 1887. godine. Mnogi umetnici poput Fride Kalo su ih prikazivali u svojim umetničkim delima, ali su u jednom periodu postali toliko malobrojni da ih je AKC odjavio kao rasu 1959. godine. Bili su na granici izumiranja, a danas ih ima oko 30.000 u celom svetu i važe za nacionalno blago Meksika. AKC ih je 2011. godine vratio kao rasu i trenutno se ubrajaju među popularnije i skuplje štence. Cena šteneta se kreće od 2.000 do 2.500 dolara.

IZGLED

Prepoznatljiv pre svega zbog odsustva dlake, ovaj redak pas nikako ne može ostati neprimetan kada ga vidite. Postoje potpuno bezdlake jedinke, a postoje i jedinke koje imaju malo dlake na vrhu repa i glave. Na prvi pogled, njegov izgled nije baš najprivlačniji zbog naboranog čela, neobičnih očiju i repa. Međutim, kada se bolje zagledate, primećuje se da ga krasi dostojanstveno držanje i izvajano telo. Glava i vilica su izdužene, oči mogu varirati od žute do crne boje, dok uši nosi uspravno. Visina mužjaka se kreće od 51 do 76 cm, a težina od 11 do 27 kg, dok su ženke nešto niže i lakše. Ima ih u raznim bojama poput crne, tigraste, tamnobraon, bronzane i bakarno bele.

NARAV

Odrasli Xolo je veoma smiren pas, dosta nepoverljiv prema strancima. Veoma retko laje bez razloga, dobar je čuvar i jasno će upozoriti svog vlasnika na opasnost. Najčešće se vezuje za jednog člana porodice, tj. bira ga kao svog omiljenog, ali i ostalima će posvećivati dosta pažnje. Nikako ne voli da bude sam, voli da je okružen svojom ljudskom porodicom. Prema strancima je oprezan, ne sklapa lako prijateljstva. Može biti težak za dresuru neiskusnim vlasnicima i može postati agresivan ukoliko se ne socijalizuje pravilno. Štenci mogu postati destruktivni ukoliko im se ne posvećuje dovoljno pažnje, ali kako odrastaju, postaju zreliji i mirniji. Kada se ispravno dresira i socijalizuje, ovaj pas će odlično znati šta sme a šta ne sme da radi – dovoljan će biti samo pogled njegovog omiljenog člana porodice.

ZDRAVLJE I NEGA

Prosečni životni vek im je od 15 do 20 godina. Važe za generalno zdravu rasu i nije poznato da su skloni nekim genetskim oboljenjima. Bitno je ipak da se povede računa o nezi njihove kože, koja je zbog nedostatka dlake dosta osetljiva. Potrebno je zaštititi ga od sunca i izuzetno hladnog vremena. Nikako ga ne ostavljajte napolju dugo po sunčanom danu i obavezno mu nanesite zaštitno sredstvo od sunca po celom telu. Tokom zimskih meseci obavezno je obući mu džemper kako bi se zagrejao. Kada je u kući, ne oblačite mu ništa kako se ne bi pregrejao jer ova rasa ima prirodno veću telesnu temperaturu. Kod ove rase sigurno nećete imati posla oko četkanja dlake, ali redovno kupanje par puta godišnje i redovno pranje šapa su obavezni deo nege. Takođe, male su šanse da će ova rasa imati problem sa buvama, ali posebno treba povesti računa o krpeljima, jer se oni usled nedostatka dlake veoma lako mogu nakačiti na vašeg ljubimca.

Izvor: nova.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Koliko hrana utiče na naš svakodnevni život nije nikakva tajna. Daje nam energiju, neophodne vitamine i minerale, ali po...

Kućni ljubimci

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.