Zbog napuštanja psa ići će se u zatvor!

NAPUŠTANJE životinja uskoro bi u Hrvatskoj trebalo postati kazneno djelo s predviđenom kaznom zatvora u trajanju do godinu dana, piše Jutarnji list. Bit će to dio novog paketa izmena Kaznenog zakona koji se već godinu dana bistri na radnoj skupini Ministarstva pravosuđa i uprave, a koji je dosad ostajao u drugom planu, pa se o njemu u javnosti uopšte nije govorilo.

No, iz dokumenata radne skupine koja radi na novom zakonu jasno je kako su u Ministarstvu odlučili u ovom paketu izmena poraditi na jačanju zaštite životinja, pa tako i napuštanje životinja tretirati kao kazneno delo.

Prvi je to put da se u Hrvatskoj napuštanje životinja tretira kao kazneno delo za koje se može dobiti zatvorska kazna. Trenutno je ono, naime, tek sastavni deo Zakona o zaštiti životinja za koji je predviđena novčana kazna u iznosu do 30.000 kuna.

Osim novog kaznenog dela, Ministarstvo pravosuđa i uprave planira učiniti i dodatni korak u jačanju kaznenopravne zaštite životinja pa tako predlažu i povećanje zatvorskih kazni za ubijanje ili mučenje životinja.

Predlog je da se osoba koja usmrti životinju bez opravdanog razloga ili je teško zlostavlja, nanosi joj nepotrebne boli ili je izlaže nepotrebnim patnjama kazni zatvorom do dve godine (trenutno je kazna do jedne godine), a ako se to kazneno delo počini iz koristoljublja, predlaže se kazna zatvora do tri godine, umesto trenutne dve godine, piše Jutarnji.

Slobodno vreme

Lifestyle

Efikasno uklonite kamenac sa pegle na brz i jednostavan način, sve što vam treba je jedna svakodnevna namirnica koju već...

Kućni ljubimci

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.