Obeleženo 78 godina od Batinske bitke Obeleženo 78 godina od Batinske bitke
subota, 12 novembar 2022 07:32

Obeleženo 78 godina od Batinske bitke

Batinska bitka počela je 11. novembra i trajala je do 19. novembra 1944. godine. Vodile su je jedinice Narodno-oslobodilačke vojske i Crvene armije i nemačka vojska koja se povlačila, samo 20 kilometara od Sombora, a Sombor je tada već bio oslobođen. video icon
Borci su bili iz svih delova Vojvodine, a spisak oko 1.500 poginulih pripadnika NOV-a istaknut je na izložbi u Muzeju Batinske bitke.

Ime svog oca našla je Bosiljka Zelenović iz Starih Banovaca.

"Otac je rođen 1912. godine, a pogunuo je 1944., imala sam tada tri godine", kaže Biserka, koja je iz Starih Banovaca došla na obeležavanje 78. Godišnjice Batinske bitke.

Uprkos svom značaju Batinska bita bila je skrajnuta u donosu na ostale bitke koje su u Drugom svetskom ratu vođene na prostoru nekadašnje Jugoslavije. Razlog je kasniji razlaz sa Sovjetskim sevezom.

"78 godina posle, mi slavimo istinu i pobedu izvojevane u Batinskoj bici, a to je istina o slobodi koja nije data, već koja je osvajana pedalj po pedalj, ne samo u Batinskoj, već i u drugim slavnim bitkama tokom Drugog svetskog rata koje su trajale pune četiri godine. To je istina o bojištima, o logorima i zločinima nad narodom koji je umeo da voli i ceni svoju slobodu i brani svoju otadžbinu", kazao je gradonačelnik Sombora Antonio Ratković.

U čast poginulih boraca vence su položili delegacija Grada Sombora, Ruske ambasade, Vojske Srbije, Rezervnih vojnih starešina Sombor i delegacije SUNOR-a iz više krajeva Vojvodine.

Izvor: RTV

 

 

Slobodno vreme

Lifestyle

Astrolozi veruju da zvezde igraju veliku ulogu u tome kako se dvoje ljudi slažu. Dok su neki znakovi kompatibilni i u nj...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.