subota, 18 decembar 2021 07:03

SRAMNO: PETICIJA UPUĆENA PREDSEDNICI OPŠTINE JOŠ UVEK BEZ ODGOVORA

 REAGOVAO I KABINET PREDSEDNIKA VUČIĆA, A KORAĆEVA I DALJE ĆUTI

Kad se mali “uskopiste”, što bi rekli naši stari, treba im pokazati gde im je mesto. Gest predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, odnosno njegovog generalnog sekretara, trebao bi da bude ozbiljna packa lokalnoj vlasti da promeni svoje ponašanje prema građanima, istim onim “za čije dobro i u čijem interesu rade” i konačno počne da ih poštuje.

Jer, ako vam se preko 200 građana obrati, pismeno, sa nekim problemom tražeći da ga rešite, najmanje što možete jeste da im – odgovorite. Može, ne može, zašto može ili zašto ne može... U razumnom roku. Izgleda da ovu, elementarnu poslovnost u lokalnoj samoupravi ne praktikuju, jer već više od mesec i po dana - ćute.

I dok lokalna vlast bezobzirno ignoriše svoje građane (birače), primer kako treba da se radi, je stigao ni manje, ni više, nego iz vrha države, odakle je, istim tim građanima, odgovor stigao za svega nekoliko dana...

 No, krenimo redom...

Početkom novembra predsednici opštine, Opštinskom veću, načelniku Opštinske uprave i predsedniku SO Apatin, upućene su dve peticije, koje je potpisalo preko 200 građana. U jednoj se zahteva izmena Odluke o stipendiranju i pomoći u školovanju učenika srednjih škola na teritoriji opštine Apatin, a u drugoj izmena Odluke o regresiranju troškova prevoza učenika i studenata sa teritorije opštine Apatin.

Iako su prošli svi razumni rokovi za odgovor, potpisnici peticije ga još uvek nisu dobili.

ŠTA SE ZAHTEVA?

-Polazeći od odredbi Zakona o učeničkom i studentskom standardu, kao i od odredbi Zakona o lokalnoj samoupravi ukazujemo da Odlukom o stipendiranju i pomoći u školovanju učenika srednjih škola na teritoriji opštine Apatin nisu na isti način tretirani svi učenici sa prebivalištem na teritoriji opštine Apatin, već se favorizuju učenici koji srednju školu pohađaju u školama čije je sedište u Apatinu. Na ovaj način, posredno se zadire i u pitanja prava i sloboda u pogledu osposobljavanja za buduće zanimanje, sužavajući mogući izbor za osposobljavanje učenika za određene vrste zanimanja, pri čemu se ne stavlja u prvi plan zaštita učenika i njihovog standarda, već se ovakvom Odlukom pogoduje i štite škole sa ciljem njihovog opstanka na teritoriji optšine Apatin, iako pretežno ne pružaju mogućnost osposobljavanja za „atraktivna“ i svakako tražena zanimanja, navodi se u prvoj peticiji.

Potpisnici su predložili da se iz naziva Odluke o stipendiranju i pomoći u školovanju učenika srednjih škola na teritoriji opštine Apatin brišu reči „na teritoriji opštine Apatin“, kao i iz članova te Odluke u kojima se pominje teritorijalnost škola.

-Zakon o učeničkom i studentskom standardu u prvi plan stavlja učenika, bez ograničenja koju školu pohađa. Ograničavajući kao opredeljujući faktor za ostvarivanje prava učenika i studenata iz odredbi Zakona o učeničkom i studentskom standardu dolazi se do diskriminacije učenika koji pohađaju srednju školu izvan teritorije opštine Apatin. U tom smislu, cenimo da opredeljujući faktor kao uslov ko ima pravo na ostvarivanje onoga što mu Zakon daje, leži u tome da lokalna samouprava, ako je već obezbedila sredstva u Budžetu (a jeste) za ovu namenu, onda mogućnost ostvarivanja pravog datog Zakonom može se ograničiti samo sa tim da li učenik ima prebivalište na teritoriji opštine Apatin, a ne može se vezati za sedište škole. Postojećom odredbom slektivno i bez zakonskog osnova pogoduje se samo onim učenicima koji srednju školu pohađaju u školama sa sedištem u Apatinu, ali ne i onim nadarenim učenicima koji će svoje školovanje nastaviti u Somboru ili drugim sredinama. Kada se uzme u obzir činjenica da u somborskoj opštini postoji ukupno 42 smera, od čega 3 na mađarskom jeziku i pri čemu su samo tri smera ista kao u Apatinu i pri čemu se pruža mogućnost osposobljavanja za kadrove medicinske, elektrotehničke struke, kao i poljoprivrede, ekonomije, saobraćaja, ekologije i životne sredine, može se zaključiti da lokalna samouprava ne pogoduje učenicima koji se opredele za ove smerove, već pokušavaju da obezbede opstanak škola na teritoriji opštine Apatin, iako za popunjavanje smerova koji ovde postoje nema niti interesovanja dece, niti ekonomskog opravdanja za postanje takvih smerova, navodi se u obrazloženju ovog zahteva.

Potpisnici peticije smatraju da bi se predloženim izmenama omogućilo da, pod jednakim uslovima, mogu da konkurišu svi učenici srednjih škola koji imaju prebivalište na području opštine Apatin, a ne samo oni koji pohađaju škole na teritoriji opštine Apatin, što bi u svakom slučaju dovelo do pravičnijeg rešenja od onog koji je u postojećoj Odluci i kojom u svakom slučaju nije zadovoljena svrha Zakona o učeničkom i studentskom standardu, koji u pravi plan stavlja učenika, a ne zaštitu škole kako je to sadašnjim rešenjem predviđeno.

U drugoj peticiji zahteva se izmena Odluke o regresiranju troškova prevoza učenika i studenata sa teritorije opštine Apatin.

-Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja ne predviđa da se favorizuju učenici koji pohađaju srednju školu čije je sedište na području jedinice lokalne samouprave u odnosu na one učenike koji pohađaju srednju školu na području drugih lokalnih samouprava. U tom smislu, navedenom Odlukom bivaju diskriminisani učenici koje se školuju van teritorije opštine Apatin, s obzirom da je članom 3 propisano da pravo na regresiranje troškova autobuskog prevoza u međugradskom ili međumesnom prevozu u visini od 70% cene mesečne karte pripada učenicima srednjih škola koji ne ostvaruju regresiranje pod uslovima iz člana 2 gde se između ostalog predviđa da se učenicima koji pohađaju srednje škole na teritoriji opštine Apatin, a imaju prebivalište na teritoriji naseljenih mesta u opštini Apatin, ovi troškovi regresiraju u iznosu od 100%. U tom smislu predlažemo da se u članu 2 doda da “učenici kojih pohađaju srednje škole van teritorije opštine Apatin, a imaju prebivalište ili boravište na teritoriji naseljenih mesta u opštini Apatin (dokaz potvrda ili uverenje o upisanoj tekućoj školskoj godini i potvrda nadležnog organa o adresi prebivališta ili boravišta)”, a da se u potpunosti brišu članovi 3 i 4 navedene Odluke, navodi se u drugoj peticiji.

ODBORNIČKO PITANJE

Pošto na peticije nema odgovora, odbornik Perica Popić ga je zatražio u formi odborničkog pitanja, te je predsednicu opštine Dubravku Korać pismeno upitao zašto nije odgovorila na peticiju grupe građana, napomenuvši da je prošlo dovoljno vremena da bi se ispoštovao neki razuman rok.

Za razliku od građana kojima nije odgovorila ni posle mesec i po dana, Koraćeva je Popiću odgovorila – odmah.

-Obaveštavam Vas da ćemo na pomenutu inicijativu odgovoriti nakon usvajanja budžeta za sledeću godinu i sagledavanja realnih mogućnosti da se zahtevi iz predmetne inicijative usliše, glasio je njen pismeni odgovor (koji je, ruku na srce, još u novembru, mogla poslati i potpisnicima peticije).

 DOPIS PREDSEDNIKU VUČIĆU

Kad su shvatili da ih ignorišu u lokalnoj samoupravi, potpisnici peticije su se za pomoć obratili i predsedniku Srbije, Aleksandru Vučiću. Iz njegovog kabineta odgovor je stigao početkom decemba:

 -Uz puno razumevanje navoda iz Vašeg obraćanja predsedniku Republike, a u želji da pomognemo na bilo koji način, obaveštavamo Vas da smo Vaš dopis prosledili opštini Apatin, sa molbom da sagledaju navode kao i da o tome budete obavešteni pisanim putem u zakonskom roku, navedeno je u odgovoru koji je potpisala Suzana Paunović, generalni sekretar predsednika Republike.

izvor:apatnskenovine.rs

 

Slobodno vreme

Lifestyle

Pogledajte da li se vaš horoskopski znak našao na ovoj zanimljivoj listi Kada se govori o atributima horoskopskih znako...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.