Kupusinci uputili peticiju Domu zdravlja: Bez lekara četiri dana sedmično Kupusinci uputili peticiju Domu zdravlja
sreda, 01 jul 2020 05:49

Kupusinci uputili peticiju Domu zdravlja: Bez lekara četiri dana sedmično

Meštani Kupusine uputili su Domu zdravlja peticiju, kojom zahtevaju da ambulanta u njihovom selu bude otvorena svakog radnog dana, a ne, kao što je sada slučaj, samo tri puta sedmično. Peticija, sa potpisima 643 građana, predata je Domu zdravlja Apatin, Pokrajinskom sekretarijatu za zdravstvo i Ministarstvu zdravlja.

-Ne možemo prihvatiti da u apatinskoj opštini jedino u Kupusini zdravstvena stanica prima pacijente samo tri puta nedeljno. Ovim je celo selo diskriminisano. Predstavnici Mesne zajednice Kupusina su u više navrata pokušavali rešiti ovaj problem sa nadležnima, ali bezuspešno. Zbog toga smo odlučili da putem peticije zatražimo vraćanje starog radnog vremena naše ambulante. Ne tražimo ni više, ni manje od ostalih žitelja opštine jer smatramo da, kao lojalni građani koji redovno plaćaju poreze, treba da imamo ista prava kao ostali građani opštine Apatin, navodi Ištvan Peter, odbornik u SO Apatin i predsednik OO SVM-a.

DISKRIMINISANI U ODNOSU NA DRUGA SELA U OPŠTINI

U peticiji se navodi da je trenutni režim rada zdravstvene stanice, od svega tri dana nedeljno, neadekvatan, jer je time narušeno pravo građana na primarnu zdravstvenu zaštitu i povređena su osnovna načela krovnog zakona i to načela pravičnosti, sveobuhvatnosti, pristupačnosti, kontinuiranosti i efikasnosti.

Posebno je, kako se navodi u tekstu peticije, povređeno načelo pravičnosti zdravstvene zaštite (član 21.Zakona o zdravstvenoj zaštiti) koje podrazumeva zabranu diskriminacije u pružanju zdravstvene zaštite po raznim osnovama, kao i pravo garantovano Evropskom poveljom o pravima pacijenata, koje nalaže da zdravstvene usluge moraju biti jednako dostupne svima, bez diskriminacije bazirane na finansijskom stanju, mestu stanovanja, vrsti bolesti ili vremenu pristupa zdravstvenim uslugama.

-Iz svih tih razloga tražimo od gore imenovanog naslova da nam obezbedi kontinuiran rad zdravstvene stanice u našem selu, sa radom lekara i medicinskog osoblja svakog radnog dana u sedmici, na isti način kao što je to izregulisano u ostalim selima naše opštine, jer ako uzmemo u obzir broj stanovnika Kupusine i gustinu naseljenosti na teritoriji opštine, tada je nedvosmisleno da prema važećim normativima (član 4. Pravilnika o bližim uslovima za obavljanje zdravstvene delatnosti u zdravstvenim ustanovama i drugim oblicima zdravstvene službe) nema opravdanih razloga za ovaj vid diskriminacije, navodi se u peticiji i zaključuje da se ne sme zanemariti činjenica da građani Kupusine na isti način učestvuju u stvaranju javnih prihoda, a preko toga u finansiranju zdravstvenog sistema, kao i svi ostali korisnici, te nema razumnog opravdanja da se tretiraju kao drugorazredni građani ove sredine.

Izvor: apatinskenoivne.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.