Probijeni svi rokovi za rekonstrukciju uništenog pristana u Apatinu Probijeni svi rokovi za rekonstrukciju uništenog pristana u Apatinu
četvrtak, 04 jun 2020 07:21

Probijeni svi rokovi za rekonstrukciju uništenog pristana u Apatinu

Apatinski pristan uništio je led u noći sa 13. na 14. januar 2017. godine. Iako je prošlo više od tri godine, još uvek nije popravljen. Lokalna vlast je, prvo, obećala da će rekonstrukcija biti završena u novembru prošle godine, pa je rok pomeren na mart ove godine, pa iako je i taj rok probijen, nadležni se još uvek nisu udostojili da objasne gde je i zbog čega zapelo i kad će, ali ovaj put stvarno biti završen. Toliko o težini njihove izgovorene reči i obećanja koja su otišla u (v)etar.

Pošto nema objašnjenja, podsetićemo na tok datih obećanja.

ŠKRBIĆ U MAJU PROŠLE GODINE: OD MINISTARSTVA 25 MILIONA DINARA ZA OBNOVU PRISTANA

Na opštinskom sajtu 8. maja prošle godine objavljena je informacija o tome da je opština Apatin potpisala ugovor sa Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija o dodeli 25 miliona dinara za obnovu pristana.

-Činjenica da bi opština Apatin bila u obavezi da o svom trošku ukloni pristan, a što bi koštalo više od 16 miliona dinara, navelo nas je na to da apliciramo za sredstva koja bi nam omogućila da ga popravimo, ali tako da bude otporan na sve vremenske uslove i prilike, rekao je Milan Škrbić, izjavio je tada predsednik opštine Apatin.

U tekstu još stoji da su „stručnjaci za ovu oblast uvidom u projekat, koji je prvobitno rađen, uvideli gde i na koji način treba dodatno poboljšati i unaprediti budući pristan, a isti su konstatovali da je mesto na kom se nalazi odgovarajuće da se i ubuduće tu nalazi“.

-Danas sa zadovoljstvom mogu reći da sam pre dva dana potpisao ugovor sa Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija o dodeli 25 miliona dinara za popravku pristana. Ostaje nam u narednom periodu da, u saradnji sa navedenim Ministarstvom, raspišemo konkurs za izvođača radova i rekonstruišemo pristan. Rok za utrošak sredstava je 12 meseci, ali se iskreno nadam da ćemo posao realizovati dosta ranije, kako bismo uskoro mogli poželeti dobrodošlicu kruzerima koji bi doveli turiste u naš grad, rekao je tada predsednik opštine Apatin.

ŠKRBIĆ U NOVEMBRU: MONTAŽA NOVOG PRISTANA DO KRAJA MESECA

Četvrtog novembra 2019. godine, objavljena je nova vest vezana za rekonstrukciju pristana, u kojoj stoji izjava predsednika Škrbića da će se „do kraja ovog meseca završiti kompletna montaža novog pristana“.

Takođe je navedeno i da je „nakon sprovedene javne nabavke, za izvođača radova odabrana firma PD MIP grading doo iz Obrenovca“, uz opasku da se radi o firmi koja vodi poslove i u projektu „Beograd na vodi“.

-Po projektu, pristan neće biti isti kao što je bio, već će biti u komadu platforma u dužini od 53 m, umesto dosadašnje, koja je bila iz segmenata. Platforma, ograda, bitve i sve što se trenutno radi uveliko u Umci gde firma ima svoj pogon. Ostalo je još malo da se završi posao u radionici, pre svega peskaranje i farbanje, nakon čega će se kompletna konstrukcija zajedno sa dizalicama i kompletnom mehanizacijom brodovima dovesti u Apatin. Dolazak brodova, koji će sve dovesti, je između 12. i 15. novembra, te će se do kraja ovog meseca završiti kompletna montaža novog pristana, rekao je, tada, predsednik Škrbić, kako je navedeno na sajtu opštine Apatin, 4. novembra prošle godine.

ŠKRBIĆ U FEBRUARU: PRISTAN ĆE BITI ZAVRŠEN ZA DVADESETAK DANA

Pošto pristan nije završen do kraja novembra, predsednik opštine je, u informaciji od 19. februara ove godine, njegovu montažu „oročio“ za dvadesetak dana, odnosno do 10. marta.

U toj, novoj vesti o toku rekonstrukcije pristana, navedeno je da je u Apatin dopremljena čelična konstrukcija novog pristana. Platforma dužine 53 m, ograda, bitve i sve ostalo završeno je u Umci, gde izvođač radova PD MIP „Grading“ doo iz Obrenovca ima svoj pogon. Takođe je navedeno da je „kompletna konstrukcija, zajedno sa dizalicama, uz pomoć brodova dopremljena u Apatin, gde su počeli radovi na montaži pristana“.

-Poslove su na tenderu dobili ljudi koji su najbolji, od nadzora do firme koja radi, to su kuće koje učesvuju i na izgradnji Beograda na vodi. Stari projekat nije valjao, a ovaj novi je sasvim drugačiji i ima zaštitu od leda, rekao je tada, uz ostalo,predsednik opštine, Milan Škrbić i dodao da će pristan biti završen za dvadesetak dana.

Izjavu je, tada, dao i Miodrag Stojković, vlasnik i direktor firme MIP „Grading“, koja izvodi radove na pristanu, koji je, osim ostalog, naglasio da će „radovi trajati od sedam do deset dana“.
U ovoj vesti, od 19. februara još stoji da je „opština Apatin, u saradnji sa brodskim agencijama, već napravila prve dogovore o pristajanju brodova kruzera na pristan, a njihova brojnost i učestalost u najvećoj meri zavisi od turističke ponude grada i okoline“.

Ovo su bila samo neka od neispunjenih obećanja lokalne vlasti. Koja bi valjalo imati na umu, dok budemo slušali ili čitali neka nova.

A što se pristana tiče, on i dalje izgleda katastrofalno. Upravo ovako, kao na fotografijama.

Izvor: apatinskenovine.rs

Slobodno vreme

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.