Problem koji nikako da se reši: napušteni psi i dalje napadaju građane Apatina Problem koji nikako da se reši: napušteni psi i dalje napadaju građane Apatina
subota, 19 decembar 2020 06:56

Problem koji nikako da se reši: napušteni psi i dalje napadaju građane Apatina

Nakon mesec dana od prethodnog, zabeležen je novi napad napuštenih pasa lutalica na prolaznike u centru Apatina. Ovaj, jučerašnji se dogodio oko 18 časova, nedaleko od Doma zdravlja i po rečima očevidaca napadnuta je mlađa žena, koju je pas ugrizao u delu potkolenice, dok je vozila biciklo. Ženi je ukazana pomoć u Hitnoj službi.

-Napao je pas iz čopora u kome ih ima tri i koji se kreće po centru grada, obično oko Trga Nikole Tesle. Stalno su u društvu nekoliko devojčica, prema kojima se ponašaju vrlo zaštitnički, bez obzira da li ih neko ugrožava ili samo prolazi pored njih, objašnjava jedan od svedoka ovog nemilog događaja, dodajući da je problem veoma veliki i evidentan, ali da se sistemski ništa ne čini da se on trajno reši, azilom ili prihvatilištem, mada je bilo obećanja od lokalne vlasti.
Osnovni problem, nameće se, jeste nebriga o napuštenim psima, koji se samo privremeno sklone sa ulice, sterilišu, dobiju ogrlicu i ponovo vraćaju na ulicu. I tako, godinama. Zbog toga ne čudi što se ponavljaju napada istih pasa, koji su već i ranije napadali i kao takvi nisu ponovo smeli da završe na ulici. No, o tome se, očigledno ne vodi briga, a građani su sve ugroženiji.

Tako je, ovih dana, na društvenim mrežama osvanula vest i da je vraćen pas koji je, početkom novembra, ugrizao ženu u Bloku 112.

-Danas su nam vratili psa, koji je nedavno ugrizao ženu! Treba li da se zahvalimo na tome? Sa njim su došla još četiri nova psa. Odakle ti novi? Pre dva dana čovek je jedva preživeo napad čopora. Prođite biciklom centrom grada ili peške, skoro je svejedno, ako imate hrabrosti. Svaki dan trpimo napade, opštino, reaguj, apelovala je jedna naša sugrađanka putem Fejsbuka.

NJena objava je izazvala brojne komentare. Od osude, besa, apela da se to više ne sme događati, do traženja rešenja od udomljavanja do prihvatilišta.

Pas koji napadne, ne sme ostati na ulici. Treba ga pokupiti i poslati na procenu. Ako se prceni da se ne može rehabilitovati, trajno ostaje u azilu, ne vraća se na ulicu. Šta god da je rešenje, njega još uvek nema, a nema ni aktivnog uključenja u čitav problem organa vlasti, koji jedini mogu adekvatno rešiti ovaj očigledno veliki problem Apatina, ali i sela u opštini.

-Vraćenog psa koji je ugrizao našu sugrađanku u novembru sam istu noć kad se to dogodilo sklonila sa ulice i pokušala udomiti, ali nisam uspela – žena mi je rekla da je više neće držati a humanitarci su obećali da će je uzeti za udomljavanje, međutim ni od tog nije bilo ništa. Pas koji je danas ujeo je iz drugog čopora, u kome se nalazi tri psa. Na Trgu postoji još jedan pas koji napada, ali on uz sebe ima jednu kuju, objašnjava nam jedna od aktivistkinja za udomljavanje pasa sa ulica, zaključujući da se za napuštene pse koji lutaju gradom mora obezbediti prihvatilište i da je sramno koliko se novca daje na ime odštete a da nam psi i dalje slobodno šetaju po ulicama gde im nije mesto.
-Napadnuta žena je imala rupe na farmericama i to u predelu potkolenice, sa malo krvi. Po njenom opisu ugrizao je crni pas iz čopora sa Trga, koji je pratio dve devojčice. Osim tog crnog, bila su još dva, jedan žute dlake. Više puta sam ih sretala. Devojčicama prija što ih ti psi prate, ali ukoliko nasrnu na nekog, prave se da ih ne poznaju. NJih psi vole i brane, ali su one dovoljno odrasle da ih mogu obuzdati, ukoliko krenu u napad. Jednom sam im i objašnjavala šta treba da rade u tom slučaju, kaže žena, koja se zatekla na licu mesta, inače ljubitelj i udomitelj pasa.

Na kraju, još jednom podsećamo da je za uklanjanje pasa lutalica u prošloj godini iz budžeta plaćeno preko 2 miliona dinara, a za devet meseci ove godine 600.000 dinara. Građanima je, na ime naknade štete za ujede pasa lutalica, u prošloj godini isplaćeno preko 15 miliona dinara, a u prvih devet meseci ove godine skoro 6 miliona dinara.

-U prošloj godini obavljeno je 11 akcija hvatanja i zbrinjavanja pasa lutalica na teritoriji opštine Apatin i uhvaćeno je 165 pasa. Do kraja septembra ove godine obavljene su tri akcije i ukupno je uhvaćeno 39 pasa, istakla je Dragana Stambolija, rukovodilac Odeljenja za inspekcijske poslove.

Izvor: apatinskenovine.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Mnogi ćе sе za prеdstojеćе praznikе uputiti van granica Srbijе, a ukoliko planiratе da putujеtе, važno jе da provеritе d...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.