petak, 22 mart 2024 07:52

Humani Apatinci prikupili 37 jedinica krvi

Crveni krst Apatin, u saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi Vojvodine, organizovao je u Apatinu još jednu akciju dobrovoljnog davanja krvi. Od ukupno 47 prijavljenih, nakon lekarskog pregleda, njih 37 je dalo krv, od čega 6 žena i 4 prva davanja.

Prema rečima doktora Milomira Bežanovića, ispred Zavoda, odziv davalaca u našem gradu standardno je dobar, pa iako su na području Vojvodine zalihe krvi trenutno stabilne, uvek postoji potreba za novim jedinicama, naročito onih sa negativnim RH faktorom.

„Zalihe krvi na području Vojvodine trenutno su stabilne, što je jako dobro, naročito nakon jednog perioda koji smo imali, kada smo bili deficitarni sa svim krvnim grupama, naročito krvnom grupom A, nultom i krvnim grupama sa negativnim RH faktorom. Doduše, i dalje je nešto smanjena rezerva krvnih grupa sa negativnim RH faktorom, te se iskreno nadam da će se davaoci ovih malo ređih krvnih grupa odazvati našem apelu, izdvojiti malo vremena i pomoći onima kojima je to najpotrebnije“, poručio je dr Bežanović.

Kako saznajemo od njega, najmanji odziv davalaca je u sezoni godišnjih odmora. S tim u vezi, Zavod za transfuziju krvi Vojvodine trudi da pre leta obezbedi dovoljno jedinica krvi, kako bi nesmetano funkcionisali.

O akcijama dobrovoljnog davanja krvi, zainteresovani se mogu informisati u lokalnim organizacijama Crvenog krsta

Izvor: Radio Apatin

Slobodno vreme

Lifestyle

Poznato je da su u avionima smanjene količine kiseonika. Letenje avionom našim telima čini mnogo više od toga da nam uz...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.