nedelja, 15 oktobar 2023 06:30

Neverovatno arheološko otkriće u Apatinu

Srbija je bogatija za još jedan arheološki biser pokazuju najnovija arheološka istraživanja na teritoriji opštine Apatin koje stručnjaci porede sa nalazima iz Đerdapske klisure i “Lepenskog Vira”

Na lokalitetu “Magareći mlin,” udalјenom 4,5 kilometara od Apatina, arheolozi su pronašli lјudske ostatke koji potiču iz vremena mezolita, što znači da su stari čak 8000 godina, tj. datiraju pre nove ere. Ova otkrića su ostvarena zahvalјujući podršci Ministarstva kulture Republike Srbije i opštine Apatin. Najnovije otkriće srpske arheologije javnosti su predstavili direktor Gradskog muzeja Sombor David Firanj, članovi arheološkog tima Anđelka Putica, Kristina Penezić i Viktorija Uzelac i diplomirani etnolog i antropolog Ivana Srdić.

Ovo arheološko nalazište nije nepoznato, ali su se istraživanja ovde zaustavila decenijama unazad. Međutim, prošle godine, Gradski muzej iz Sombora pokrenuo je terensku kampanju, geomagnetna istraživanja, snimanja i sondiranja s cilјem da definiše granice ranijih iskopavanja. Rezultati su premašili očekivanja, otkrivajući da je lokalitet znatno veći i bogatiji nego što se ranije pretpostavlјalo, obuhvatajući čak 10 hektara.
Uz podršku Ministarstva i opštine Apatin, arheolozi su u junu počeli iskopavanja, koja su dovela do otkrića različitih struktura i objekata iz bronzanog doba. Takođe, pronađen je objekat iz perioda ranog neolita, što govori o kontinuitetu života na ovom mestu tokom više hilјada godina.

Lokalitet je dobio ime “Magareći mlin” zahvalјujući Vladimiru Lekoviću, arheologu koji je prvi započeo iskopavanja tokom osamdesetih godina. Naziv potiče od priče o žitnim mlinovima koji su nekada pokretali magarci na ovoj lokaciji tokom 18. i 19. veka, u blizini Cigan hata.

Pronađeni predmeti, uklјučujući fragmente keramike, metalne predmete i lјudske ostatke, datiraju iz različitih perioda, pružajući uvid u bogatu prošlost ovog područja. Ovo je jedno od retkih mesta u Srbiji gde su pronađeni lјudski ostaci iz mezolita, čineći “Magareći Mlin” jednim od najznačajnijih arheoloških lokaliteta u zemlјi.

Izvor: Radio Dunav

Slobodno vreme

Lifestyle

Ministar je rekao da problemi koji su uočeni kod dece nisu nerešivi. Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.