ponedeljak, 05 avgust 2024 03:47

Ubistva i atentati na političare u svetu – pet u poslednjih 10 nedelja

Pet atentata i pokušaja ubistva svetskih lidera i političara odigralo se u protekla dva i po meseca.

Politički lider Hamasa, Ismail Hanije, ubijen je u utorak u Teheranu. On je, kako se navodi u saopštenju Hamasa, ubijen zajedno sa svojim telohraniteljem tokom izrealskog napada na njegovu rezidenciju.

Hanije je boravio u Iranu zbog inauguracije iranskog predsednika. Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei rekao je da osećaju odgovornost zbog atentata na Hanijea i da smatraju svojom dužnošću da se osvete Izraelu za njegovu smrt.

Izrael je, pored toga, u sredu saopštio da je u udaru u Bejrutu ubijen najviši vojni komandant Hezbolaha.

Uprkos negiranju ove libanske grupe, Tel Aviv je okrivio Hezbolah za raketni napad na Golansku visoravan, koju je okupirao Izrael pre nekoliko decenija, a u kojem je poginulo 12 dece.

Vrhovni vojni komandant Sudana

Vojska Sudana je 31. jula saopštila da je njen vrhovni komandant preživeo napad dronom u kojem je poginulo pet osoba na vojnoj ceremoniji, javlja AP.

Vojska navodi da je njen vrhovni komandant, general Abdel-Fatah Burhan, preživeo napad dronom na ceremoniji dodele vojnih diploma u kojoj je poginulo pet ljudi na istoku zemlje.

Napad sa dve bespilotne letelice dogodio se u Gebajtu, gradu u istočnom Sudanu, nakon što je ceremonija završena.

Sudan je više od godinu dana rastrzan ratom između vojske i moćne paravojne grupe Snaga za brzu podršku. Sa borbama u glavnom gradu Kartumu, vojno rukovodstvo uglavnom deluje iz istočnog Sudana u blizini obale Crvenog mora.

Ukrajinska ultradesna političarka

Ukrajinska ultradesna političarka Irina Farion upucana je 19. jula Lavovu u blizini porodične kuće.

Farion je nekoliko sati kasnije u bolnici podlegla povredama.

Šest dana kasnije osumnjičeni za njeno ubistvo je priveden. Reč je o 18-godišnjem mladiću, a ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Ihor Klimenko kazao je kako je „istraga naginje ka tome da je napadač samo izvršilac zločina“, a da se istražuju i drugi mogući motivi.

Farion je radila 30 godina kao profesorka ukrajinskog jezika na Nacionalnom univerzitetu u Lavovu, a krajem prošle godine otpuštena je sa posla nakon izjava u kojima je dovela u pitanje patriotizam pripadnika ukrajinske vojske koji govore ruski i objavljivanja proukrajinskih izjava i privatne imejl adrese studenta na Krimu, što je dovelo do njegovog hapšenja.

Njena izjava da ne može nazvati Ukrajincima vojnike koji govore ruske izazvala je bes 2022. godine. Iako je ukrajinski jedini državni jezik Ukrajine, mnogi stanovnici govore ruski kao prvi jezik, što je nasleđe sovjetske vladavine.

Pokušaj ubistva Donalda Trampa

Pokušaj ubistva, ali i događaj o kome će se govoriti dugo nakon predstojećih američkih izbora, odigrao se 13. jula (po lokalnom vremenu) u gradu Batleru u Pensilvaniji.

Tomas Metju Kruks (20) pucao je u bivšeg predsednika SAD-a Donalda Trampa (koji je, okrenuvši se u ključnom trenutku i zaradivši samo ranu na uhu, nekoliko dana kasnije i zvanično postao predsednički kandidat Republikanske stranke).

U pucnjavi je ubijen Kori Komperator, penzionisani vatrogasac-dobrovoljac, dok je pokušavao da zaštiti svoju porodicu. Teško su ranjena još dva muškarca.

Kruks je, kako navodi CBS, pozivajući se na izvore iz bezbednosnih službi, ubijen 15 sekundi nakon prvog ispaljenog metka.

U američkom Senatu otvorena je istraga o bezbednosnim propustima koji su doveli do pokušaja atentata na Trampa.

Vršilac dužnosti direktora tajne službe Ronald Rou Mlađi rekao je na saslušanju u Senatu da je činjenica da je došlo do pucnjave u Batleru „promašaj, na više nivoa“.

Direktorka tajne službe Kimberli Čitl podnela je ostavku prošle nedelje zbog upornih pitanja o bezbednosnim merama na skupu na koje nije uspela adekvatno da odgovori.

Pokušaj ubistva Roberta Fica

Dok je ovo bio prvi pokušaj ubistva predsednika ili predsedničkog kandidata od napada na Ronalda Regana 1981. godine u SAD, sećanja u Evropi bila su svežija kada 15. maja do tada anonimni Slovak ispalio više metaka u premijera Roberta Fica.

Fico je teško ranjen, ali je nakon intervencije lekara preživeo. Dužnostima se vratio početkom jula, dok osumnjičenom za pokušaj ubistva preti i optužba za terorizam, saopštio je državni tužilac Slovačke.

Izvor: n1info.rs

Lifestyle

Da li ste se ikada zapitali kako je izgledala prva web stranica u istoriji interneta, te čemu je služila? Prvi web sajt...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.