petak, 24 novembar 2023 10:03

NVO: Od početka godine u Vojvodini 212 slučajeva fizičkog nasilja i 72 slučaja seksualnog nasilja

Nevladina organizacija (NVO) Centar za podršku ženama saopštio je danas da je od početka godine na teritoriji Vojvodine evidentirao 212 slučajeva fizičkog i 72 slučaja seksualnog nasilja, kao i da su u 96 odsto slučajeva počinioci muškarci.

Taj centar je u saopštenju povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, koji se obeležava 25. novembra, naveo da su zabeležena i 333 slučaja psihičkog nasilja, 97 slučajeva ekonomskog nasilja, kao i 15 slučajeva digitalnog nasilja.

Statistika tog centra pokazuje i da u 98 odsto slučajeva žrtva poznaje počinioca, u većini slučajeva i živi sa njim.

Direktorka centra Biljana Stepanov navela je da iako Istanbulska konvencija propisuje obavezu pružanja specijalizovane podrške koje omogućavaju oporavak od nasilja, usluge podrške za žene sa iskustvom rodno zasnovanog nasilja u Srbiji nisu u potpunosti usklađene sa obavezujućim međunarodnim standardima, niti su dovoljno dostupne.

„Dok god država ne preduzme sve na šta međunarodnim dokumentima obavezala a domaćim pravnim okvirom regulisala, mi ćemo imati veliku prevalencu svih oblika rodno zasnovanog nasilja i brojaćemo ubijene žene“, kazala je Stepanov.

Centar za podršku ženama, u okviru koga funkcionišu i centri za žrtve seksualnog nasilja na teritoriji AP Vojvodine, ove godine je pružio usluge podrške za 253 korisnica, dodaje se u saopštenju.

Izvor: danas.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

 Kako god to danas izgledalo, sa vremenske distance od 30, 40 i više godina, u bivšoj Jugoslaviji vozili su se različiti...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.