petak, 24 novembar 2023 05:12

Banke sve teže odobravaju kredite: Pitali smo jednog od vodećih bankara u Srbiji šta nas čeka oko kamata i rata

Banke sve teže odobravaju kredite i u trećem kvartalu nastavile sa pooštravanjem standarda za odobravanje sredstava i privredi i stanovništvu. Proveravali smo ima li šanse da uslovi za kredit budu lakši.

Kako je pokazala anketa Narodne banke Srbije (NBS) o kreditnoj aktivnosti banaka u ovom periodu, očekuje se nastavak zaoštravanja tih standarda kod devizno indeksiranih kredita tokom četvrtog tromesečja, dok se kod dinarskih kredita predviđa ublažavanje.

Kada je reč o kreditima stanovništvu, uslovi su pooštravani i kod dinarskih gotovinskih kredita, kredita za refinansiranje i devizno indeksiranih stambenih kredita.

Predsednik Izvršnog odbora NLB Komercijalne banke Vlastimir Vuković rekao je za "Blic Biznis" da banke uvek prioritetno procenjuju kreditnu sposobnost klijenta kada odlučuju o raspodeli sredstava.

"Evidentno je da je tokom 2023. godine došlo do usporavanja kreditne aktivnosti, kako kod privrede tako i stanovništva, naročito kod stambenih kredita. To se dogodilo iz tri razloga: Jedan je skok cena nekretnina, drugo inflacija i treće jeste rast referentnih kamatnih stopa koji je zaustavljen odlukom NBS u fiksiranju kamatnih stopa, a to pomaže postojećim klijentima u otplati, ali i novim klijentima da znaju šta ih čeka kada je reč o kamatnim stopama", rekao nam je Vuković na marginama NLB foruma.

Prema njegovim rečima, određeni parametri su promenjeni i inflacija počinje da ima silazne tendencije, kako kod nas tako i u Evropi.

"Ukoliko se tako nastavi možemo da očekujemo i da kamate krenu silaznom putanjom što će olakšati i firmama i pojedincima da se kreditiraju, samim tim njihova kreditna sposobnost se povećava" , dodaje naš sagovornik.

On je izrazio uverenje da će inflacija sledeće godine ići silaznom putanjom, kako u Srbiji, tako i u evrozoni.

Vuković je rekao se može očekivati povećanje tražnje stambenih kredita i kreditne sposobnosti, koja je preduslov za odobravanje kredita.

"Svedoci smo da u prethodnih šest meseci inflacija u našoj zemlji ima silaznu putanju. Po svim pretpostavkama takav trend bi trebalo da se nastavi u narednoj godini", rekao je on.

Naglasio je da su to ohrabrujući podaci za privredne aktivnosti i potražnju za investicionim kreditima koji su pokretači privrede.

"Često se govori o pooštravanju kreditnih pravila što u principu znači da je to za korist klijenata - banke ne žele da daju više kredita nego što klijenti mogu da oplate, a ako rastu cene i kredita je manje. Kada ta kriva počne da se menja, menja se i kreditna sposobnost", dodaje on.

Na pitanje da li je primetno da se u bankarskom sektoru odobravaju krediti na veći iznos a nižom kamatom, upravo iz tih razloga, ističe da to nije trend.

"Uvek odluka o tome zavisi od kvaliteta i sposobnosti klijenta da otplati kredit, sada je na pet godina, a i uslovi se uvek odnose na kreditne obaveze i sposobnost da klijentu ostane dovoljno sredstava za život", rekao nam je Vuković.

Izvor: blic.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

S obzirom da ulazimo u prolećnu sezonu, gde temperature postepeno rastu, raste i aktivnost miševa i pacova koji traže me...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.