petak, 24 decembar 2021 07:35

GDE JE ZAPELO U IZBORU DIREKTORA SOMBORSKOG DOMA UČENIKA?

 

FALI LI IZABRANOM KANDIDATU ONO U SRBIJI NAJVAŽNIJE – PARTIJSKA PODOBNOST?

Konkurs za izbor direktora Doma učenika u Somboru je odavno završen. Odavno je poznato i ko je dobio podršku Upravnog odbora. Odavno je i kompletna konkursna dokumentacija predata u Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje. Sve čisto i jasno.

Međutim, pokrajinska Vlada još uvek nije verifikovala izbor direktora Doma učenika u Somboru. Da li predmet i dalje stoji u pomenutom sekretarijatu za obrazovanje ili izbor koči Vlada, još uvek nismo uspeli da saznamo, iz prostog razloga što na naša eksplicitno postavljena pitanja ne odgovoraju ni u sekretarijatu, ni u Vladi.

Neko će reći – za Srbiju, ništa čudno. Pogotovo ako treba da se izabere kandidat koji nije iz redova vladajuće partije.

Au, to je već problem...

Sve opcije su otvorene - ili poništiti izbor ili ga (nekako) osporiti ili, bar, maksimalno usporiti dok se ne smisli neko prihvatljivo rešenje (čitaj: kakogod - milom, silom, kršenjem zakona... postaviti nekog drugog – “našeg”).

No, krenimo redom.

KONKURSNA DOKUMENTACIJA – U FIOCI?

Konkurs za izbor direktora Doma učenika u Somboru raspisan je u septembru. Od trojice prijavljenih kandidata, jedan se povukao, a od preostale dvojice izabran je Dragan Dodić, dosadašnji direktor, koji je, od Upravnog odbora dobio ubedljivu podršku za drugi mandat. Po našim saznanjima, konkursna dokumentacija je predata u Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje. Nekako (slučajno?!) u to vreme taj isti sekretarijat je, po anonimnoj prijavi, u Dom učenika poslavo vanrednu inspekcijsku kontrolu. Inspektor nije utvrdio nikakve nepravilnosti u radu ove ustanove, te konstatovao da je konkurs sproveden u skladu sa zakonom.

Bez obzira na to, negde je “zapelo”. Da je išlo uobičajenim tokom, direktor bi već bio verifikovan. Međutim, nije. Dokumentacija još uvek stoji tamo negde i čeka – šta?

Odgovore smo potražili kod nadležnih osoba u pomenutim institucijama, a (do sada) dobili samo jedan – od pokrajinskog sekretara Žolta Sakalaša, međutim, ne baš konkretan.

Naime, na naše pitanje zašto predmet još nije poslat u Vladu na usvajanje, odgovoreno nam je da „shodno Zakonu o učeničkom i studentskom standardu, odluka o imenovanju direktora Doma učenika, po sprovedenom konkursu, mora da se donese u roku od tri meseca od zaključenja konkursa“. Sakalaš je još dodao da konkurs raspisuje i sprovodi Upravni odbor Doma učenika, a rešenje o imenovanju direktora donosi Vlada APV. U konkretnom slučaju, rok za imenovanje ističe polovinom januara naredne godine.

To smo već znali. A i naše pitanje je bilo - Zašto predmet još nije poslat u Vladu na usvajanje? Da li se krši zakon i konkurs sproveden u skladu sa zakonom drži u fioci?

U dopuni koju je pokrajinski sekretar potpisao navodi se: Imajući u vidu činjenicu da rok za imenovanje ističe polovinom januara 2022. godine, predmet će pre isteka roka biti upućen u proceduru radi razmatranja na sednici Pokrajinske vlade, te da nije prekršena nijedna zakonska odreba.

 ADVOKAT NINIĆ: NI MIROVIĆ, NI ZOBENICA NE ODLUČUJU O TOME!

 Dok smo čekali konkretne odgovore nadležnih, ovu potencijalnu aferu prokomentarisao nam je ugledni beogradski advokat Ivan Ninić, koji ima iskustva sa ovakvim slučajevima i uspešno ih rešava.

Prema njegovim rečima kompletna procedura izbora direktora učeničkih domova striktno je propisana odredbama Zakona o učeničkom i studentskom standardu.

-Jedini nadležan da raspiše konkurs, formira komisiju i da predlog za imenovanje direktora ustanove je Upravni odbor (UO). Proceduralno posmatrano, po sprovedenom javnom konkursu, komisija sačinjava listu kandidata koji ispunjavaju uslove za imenovanje, daje mišljenje o svakom kandidatu i listu sa mišljenjem dostavlja UO ustanove. UO, potom, na osnovu dostavljene liste i mišljenja o svim kandidatima, daje predlog za imenovanje jednog kandidata i osnivaču dostavlja mišljenje o tom kandidatu. Dakle, po slovu zakona, to ne mogu da rade ni Igor Mirović, ni Damir Zobenica, ni Pokrajinski sekretariajt za obrazovanje, ni somborski odbor SNS, već isključivo UO ustanove, kao kolegijalni organ upravljanja, koji se već izjasnio i svoju odluku dostavio osnivaču, navodi advokat Ninić.

U somborskim kuloarima se, predhodnih dana moglo čuti (doduše iz redova SNS-a) da SNS planira imenovanje nekog od svojih poslušnika, bez obzira na sprovedeni konkurs.

-Čuo sam da naprednjaci kopaju i nogama i rukama da obore konkurs. Da vidimo ko će da natera inspektore da promene svoj prvobitni izveštaj, da sada izmisle prekršaje i stave svoj potpis na takav pamflet? Pa, ti ljudi znaju da će, ako podlegnu pritisku i fingiraju svoje izveštaje, krivično odgovarati. Ukoliko bi pokrajinska Vlada ovu proceduru izvrgla ruglu i poništila konkurs da bi se postavio v.d. direktora, koji bi bio po meri SNS-a, to bi predstavljalo flagrantno silovanje zakona i politizaciju rada jedne vaspitno-obrazovne ustanove. Takva zloupotreba položaja i trgovina uticajem sa sobom povlači i krivičnu odgovornost i neće prođe nekažnjeno, jasan je Ninić.

Dok čekamo odgovore, ali i poteze Vlade, slučajno nam pade na pamet Elektroprivreda Srbije i čuveni Grčić, kao v.d. direktora...

izvor:apatinskenovine.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Da li ste se ikada zapitali kako je izgledala prva web stranica u istoriji interneta, te čemu je služila? Prvi web sajt...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.