Nakon Gradske kuće rekonstruiše se i fasada Županije Nakon Gradske kuće rekonstruiše se i fasada Županije
sreda, 26 avgust 2020 07:23

Nakon Gradske kuće rekonstruiše se i fasada Županije

Kako se privode kraju radovi na rekonstrukciji Gradske kuće, a sve priprema za početak zamašnog posla konačnog uređivanja Grašaklovićeve palate kao novog središta somborske kulture, krajem jula usledio je i javni poziv ovdašnje lokalne samouprave za javnu nabavku rekonstrukcije monumentalnog zdanja Skupštine grada.

Ovaj javni poziv, nakon čije realizacije bi trebao da bude vraćen pun sjaj gradskog, ali i administrtativnog sedišta Zapadnobačkog upravnog okruga, u stvari je samo nastavak radova na rekonstrukciji Županije, pošto je pre nekoliko meseci završena obnova unutrašnje fasade ovog objekta.

Zgrada nekadašnje Bačko-bodroške županije, po čemu ovo prepoznatljivo somborsko zdanje i danas nosi kolokvijalni naziv, a danas Gradske uprave Grada Sombora izgrađena je pre više od dva veka. Zgrada je bitno izmenjena i dograđena 1882. godine. Glavna fasada prema Trgu Cara Uroša trebalo bi da bude rekonstruisana, jer je malterski sloj na spratovima postao nestabilan, a dotrajala je i stolarija.
Javnom nabavkom predviđena je detaljna rekonstrukcija i restauracija ulične fasade, čime bi trebalo da bude sačuvan, odnosno obnovljen sadašnji izgled. Planom radova predviđeno je obijanje dotrajalog maltera, pregled ornamenata i njihovo ponovno učvršćivanje po potrebi, odnosno izrada novih.

Luneta grba na centralnom delu ulične fasade biće demontirana i izrađena nova sa grbom Grada Sombora. Tu se originalno nalazio kip Svetog Pavla, zaštitnika Bačko-bodroške županije, a nakon Drugog svetskog rata svetac je zamenjen grbom SFRJ. Posle raspada Jugoslavije na mestu grba nekadašnje države postavljen je istorijski grb Sombora kao slobodnog kraljevskog grada, odštampan na limu, koji se i danas vidi i koji sasvim očigledno odudara od monumentalnosti zdanja Županije, a koji bi prema tehničkim zahtevima investitora morao da bude izrađen od livenog, lakokompozitnog materijala, otpornog na atmosferske uticaje.

Projektom rekonstrukcije spoljne fasade Županije, okrenute ka Trgu Cara Lazara je predviđeno da budu u potpunosti rekonstruisana impozantna dvokrilna drvena ulazna vrata, kao i nešto manja vrata sa leve i desne strane, trebalo bi da budu zamenjeni i drveni prozori, a rekonstrukcija obuhvata i postavljanje novog dekorativnog osvetljenja Županije.

Kako se navodi u javnom pozivu, koji je otvoren do poslednjeg dana avgusta, vrednost javne nabavke je procenjena na 25 miliona dinara a izbor izvođača radova koji ne bi smeli potrajati duže od 70 kalendarskih dana, čije će ponude biti otvorene upravo 31. avgusta, biće uslovljen isključivo najnižom ponuđenom cenom.

Izvor: Dnevnik.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Pogledajte da li se vaš horoskopski znak našao na ovoj zanimljivoj listi Kada se govori o atributima horoskopskih znako...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.