Pokret gorana nastavlja ozelenjavanje Sombora Pokret gorana nastavlja ozelenjavanje Sombora Foto: Ilustracija
petak, 14 avgust 2020 06:37

Pokret gorana nastavlja ozelenjavanje Sombora

Od doba kada su se na somborskim sokacima prvi put pojavile mlade sadnice bođoša na inicijativu tadašnjeg, inače sušičavog, gradonačelnika Čihaša Benea pa sve do danas pitanje varoškog zelenila je jedna od stvari po kojoj se meri uspešnost lokalnih vlasti.

To je u decenijama koje su usledile obezbedilo Somboru nespornu titulu jednog od najzelenijih gradova u svetu ali i nadimak Zelengrad.

Da se ne odustaje od takvog trenda ni na ulasku u treću deceniju novog milenijuma svedoči i to što će ovdašnji Pokret gorana, u saradnji sa Kancelarijom za mlade grada Sombora, a pod pokroviteljstvom Ministarstva omladine i sporta, i ove jeseni sprovesti ozelenjavanje na području grada. Kako kažu u Pokretu gorana, pripremne aktivnosti za ovaj poduhvat su u toku, a novo i obnovljeno zelenilo bi trebalo da osvane na osam lokacija u gradu.

- To je naša aktivnost koju mi sprovodimo stalno, jedna od glavnih programskih aktivnosti, gde je cilj da što više mladih motivišemo da pokreću inicijative za ozelenjavanje i pošumljavanje, znači da već krenemo sa tim jer kad se nešto sadi efekti nisu kratkoročni, to je nešto što se vidi posle izvesnog niza godina i zato i jesmo upućeni na mlade jer njima to ostaje – kaže Ljilja Davidov, predsednica somborskog ogranka „Pokreta gorana“.
Planirano je da se u mesnim zajednicama Sombora i njegovog gradskog područja, posadi određeni broj stabala ili ukrasnog zelenila, žbunja, te da se urede zelene površine koje su godinama unazad zapuštene ili koje se nalaze oko vrtića, škola, različitih organizacija, odnosno sportskih objekata. Da ništa nije idealno, pa tako ni aktivizam oko očuvanja postojećeg i sadnje novog zelenila u Somboru, ukazuje i to što mlađi naraštaji ne pokazuju entuzijazam kao njihovi prethodnici, pa je i ovaj projekat jedna od prilika da se mladi Somborci motivišu u tom pravcu.

- Inicijativa od strane mladih baš nešto posebno i nema, pa je ovo u svojoj suštini i pokušaj da ih podstaknemo i da ih pozovemo da pronađu te lokacije, da nas kontaktiraju, a na nama je da im pružimo podršku kako bismo zajednički uspeli da saniramo neke površine, sredimo neke objekte i njihovu okolinu – kaže Ljilja Davidov, uz poziv svim organizacijama mladih i za mlade koji su aktivni u svojim mesnim zajednicama da se jave Pokretu gorana ukoliko žele da se priključe realizaciji ovog projekta.

Izvor: Dnevnik

Kutak za roditelje

Šta ćete danas kuvati?

Saveti šefova kuhinje

Neodoljivi deserti