Potpredsednica vlade Zorana Mihajlović – Povezivanje Sombora sa Mađarskom i Rumunijom preko brze saobraćajnice Potpredsednica vlade Zorana Mihajlović u poseti Somboru
utorak, 09 jun 2020 05:47

Potpredsednica vlade Zorana Mihajlović – Povezivanje Sombora sa Mađarskom i Rumunijom preko brze saobraćajnice

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović, posetila je danas Sombor i obišla rehabilitovani državni put I B reda, deonicu od Sombora ka Bačkom Bregu, u pratnji državnog sekretara Miodraga Poledice, gradonačelnice Sombora Dušanke Golubović i direktora JP „Putevi Srbije“ Zorana Drobnjaka.

Drobnjak je ovom prilikom istakao da je vrednost rekonstruisane saobraćajnice oko 315 miliona evra.

„Ovo je sada vrlo ozbiljna saobraćajnica koja može da podnese teretni saobraćaj, vrednost je bila oko 315 miliona evra, od toga je Srbija dala svih 315 miliona, a od Evropske unije očekujemo povratak nekih 220 miliona“ rekao je direktor JP „Putevi Srbije“ Zoran Drobnjak i dodao da se trenutno bira projektant za deonicu puta od Kule do Sombora.

Gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović rekla je da su rekonstrukcijom puta Sombor – Bački Breg stvoreni uslovi za otvaranje graničnog prelaza u Bačkom Bregu za teretni saobraćaj i da je lokalna samouprava u prethodnom periodu učinila značajna ulaganja u putnu infrastrukturu.

„Na javnom pozivu projekta prekogranične saradnje između Mađarske i Srbije ovaj projekat je u svojoj programskoj šemi zapravo dobio najveću podršku u finansijskom smislu¬¬¬. Za nas 15 rekonstruisanih kilometara puta su omogućili pre svega veću nosivost puta i nadamo se jednog dana stvoriće uslove za otvaranje graničnog prelaza Bački Breg za teretni saobraćaj. To jeste bio značajan doprinos kompletnoj putnoj infrastrukturi na teritoriji Grada Sombora, gde je u toku i prethodne četiri godine asfaltirano oko 28 kilometara puteva i ulica. Oko 15 kilometara je rekonstruisanih i izgrađeno je oko 5 kilometara novih puteva, što svakako čini značajan doprinos poboljšanju putne infrastrukture na teritoriji grada, uz naravno neka druga saobraćajna rešenja kao što je izgradnja kružnih tokova, gde smo zapravo imali za cilj da svake godine izgradimo najmanje jedan, što smo i učinili, dakle za prethodne četiri godine imamo četiri izgrađena kružna toka“ izjavila je gradonačelnica Golubović i dodala da je izgradnja brze saobraćajnice prioritet za Grad Sombor , što će omogućiti dalji ekonomski razvoj i iskorišćavanje postojećeg privrednog potencijala i kompletno opremljene industrijske zone.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović rekla je da je ovaj prekogranični put značajan ne samo zbog boljeg povezivanja Sombora i Baje, nego i zbog namera da se granični prelaz otvori i za teretni saobraćaj.

„Ovaj put je neobično važan zato što dva grada su pobratimi od 1960. godine, prema tome značajan je i sa tog stanovišta da se ljudi dalje povezuju, sa druge strane, značajan je zbog graničnog prelaza koji želimo da proširimo i koji želimo da koristimo za teretni saobraćaj preko 5 tona. Tako da se nadam da ćemo mi u narednom periodu sve naše snage da usmerimo takođe ka unapređenju rada na ovom graničnom prelazu“ izjavila je ministarka Mihajlović.

Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović ovom prilikom najavila je dalja ulaganja u putnu infrastrukturu i izgradnju brze saobraćajnice koja će povezati sve industrijske centre u Vojvodini.

„Brza saobraćajnica je za sve nas jako važna i ja se jako nadam da ćemo mi ove godine zaista imati ne samo projektanta, nego da će se i projektno-tehnička dokumentacija barem u najvećem delu završiti, zato što to za nas znači mogućnost da možemo da pregovaramo i razgovaramo kako da je finansiramo, a takođe negde u našem planu jeste da 2021. godine krećemo izgradnju. Dakle, pričamo o povezivanju Rumunije, Mađarske i Srbije, pričamo o brzoj saobraćajnici od Sombora do Kikinde, odnosno ka graničnim prelazima, a to je 173 kilometra puta, procenjene vrednosti negde oko 835 miliona evra“ rekla je ministarka Zorana Mihajlović.

Kutak za roditelje

Šta ćete danas kuvati?

Saveti šefova kuhinje

Neodoljivi deserti

  • Banoffee Pie

    Deserti 01. 08. 2022.

    Banoffee Pie Sastojci: biskvit: 400g banane 225g ili 4 jajeta 225g suncokretovog ulja 300g šećera 240g brašna 7g praška za pecivo prstohvat soli kašičica[…]

    Read more...