petak, 18 oktobar 2024 05:11

KAKO SAČUVATI DUNAV OD KLIMATSKIH PROMENA: U Somboru počeli sa obnovom rečnih obala

U Somboru su počele aktivnosti na realizaciji projekta „Obnova urbanih i periurbanih rečnih obala“ (Restoriver), čiji je cilj da pokuša da da odgovor na izazove klimatskih promena i rezultata ljudskih intervencija u prirodi i prirodnom okruženju.

Projekat obuhvata radove na lokacijama duž sliva Dunava sa namerom da se utiče na potencijalno smanjenje rizika od suša, poplava i toplotnih talasa. Na teritoriji Grada Sombora nalazi se jedna od šest pilot lokacija na kojima će se vršiti istraživanja i radovi u sklopu projekta.

U pitanju je rukavac Dunava – Dondo, koji se nalazi u rezervatu prirode Gornje Podunavlje. Na lokaciji rukavca Dondo biće vršena geodetska i druga snimanja, kao i radovi na izmuljavanju tačke početka i toka rukavca. Cilj je da se dostigne 150 dana ulivanja vode iz Dunava u rukavac godišnje, što će povoljno uticati na biodiverzitet rukavca.

Projekat se realizuje u okviru Intereg Transnacionalnog Dunavskog programa.

Izvor: novosti.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Društvene mreže često promovišu zdravstvene trendove koji se predstavljaju kao revolucionarni, ali naučnici upozoravaju ...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.