petak, 12 april 2024 05:46

Pojedini privrednici Zapadnobačkog okruga prinuđeni da uvoze radnu snagu

Nameštaj, posteljina, dušeci, jastuci, montažne zgrade, žitarice i obuća se najviše izvoze iz Zapadnobačkog okruga, kažu u RPK Sombor i dodaju da su vodeći uvozni proizvodi plastične mase, kao i različite tekstilne tkanine. Ipak i pored povoljnog privrednog ambijenta koji beleži izvoz u prošloj godini od 577,5 miliona evra, problem je nova radna snaga, pa su pojedini privrednici prinuđeni da je uvoze.

U Zapadnobačkom okrugu posluje oko 2.000 privrednih društava i više od 5.500 preduzetnika, u kojima je preko 40.000 radno angažovanih lica, što govori da je privredni ambijent pozitivan, navode u Regionalnoj privrednoj komori Sombor. I pored toga, najdeficitarniji je metalostrugarski zanat. U nedostatku radne snage, poslodavci su zainteresovani za konkurse prekvalifikacije koje nudi Nacionalna služba zapošljavanja.

Milan Vučković, direktor VIP grupe: „Problem je u radnoj snagi, mi smo na žalost prinuđeni da uvozimo radnu snagu“.

Svjetlana Nešić,NSZ u Somboru: „Nudimo različite programe za prekvalifikaciju, obuke i sve to poslodavci i nezaposleni mogu da se informišu kod nas“.

Tržište je konkurentno,stoga je neophodna podrška kako bi svaka roba našla svoga kupca.

Predrag Lučić, predsednik Parlamenta privrednika Zapadnobačkog okruga: „Radimo na tome kako da komore pomognu poslodavcima kako da njihova roba ima bolje domete do potrošača i svih onih u tom lancu“.

Vodeće privredne grane u okrugu su tekstilna industrija, trgovina, saobraćaj, poljoprivreda, a izvoz privrede je dostigao je prošle godine 577,5 mln evra, dok je uvoz bio 390,6 mln evra. Najviše se izvozi u Italiju, Češku i Bosnu i Hercegovinu, a najviše uvozi iz Italije, Slovenije i Nemačke.

Izvor: RTV

Slobodno vreme

Lifestyle

Astrologija može biti mnogo komlikovanija nego što se čini, zato ćemo verovatno pronaći neke pogrešne interpretacije oso...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.