utorak, 02 april 2024 06:14

Nadežda Petrović: bez boje – izložba u Gradskom muzeju u Somboru

Izložba "Nadežda Petrović: bez boje", na kojoj će biti predstavljeni crteži iz kolekcije Narodnog muzeja Srbije biće otvorena 4. aprila u 18 sati u Gradskom muzeju u Somboru.
Na otvaranju izložbe govoriće: Bojana Borić Brešković, direktorka Narodnog muzeja Srbije, autorka izložbe - Evgenija Blanuša, muzejska savetnica i istoričarka umetnosti, i David Firanj, direktor Gradskog muzeja Sombor.

Obeležavanje 150 godina od rođenja umetnice Nadežde Petrović, tokom protekle godine, bio je povod da se prouči ova dragocena zbirka i izlože odabrani radovi koji su pred publikom prvi put.

Crteži obuhvataju period od 1894. do 1912. godine. Čuvaju se kao pojedinačna dela i u blokovima. Nastali su tokom Nadeždinog rada u Beogradu i na njenim studijskim putovanjima po Srbiji i u Rimu. Crteži predstavljaju značajna svedočanstva o Nadeždinom crtačkom umeću, slikarskom napredovanju, zapažanju i motivima koji su je interesovali, a najviše o njenoj bezgraničnoj energiji koja ju je vodila kroz prostore cele Srbije i obližnje evropske gradove gde su ovi radovi nastajali.

Na njima su zabeleženi portreti, studije ljudskog tela, predeli, vedute, upečatljivi profani i sakralni objekti, prizori iz života.

Svojim istraživanjem autorka izložbe, muzejska savetnica Evgenija Blanuša, obuhvatila je sve crteže Nadežde Petrović koji se čuvaju u Narodnom muzeju, grupišući ih u tri celine.

Prvu čine skice, beleške i ponekad sasvim neobavezni crteži.

Nadeždini studijski crteži, nastali tokom školovanja u Beogradu i Minhenu, a koje karakteriše veća likovna vrednost ali i odsustvo strasti i temperamenta svojstvenih ovoj umetnisti, spadaju u drugu celinu postavke.

Treći segment crteža je sasvim osoben, budući da obuhvata radove na kojima su čitljivi odrazi Nadeždinog shvatanja slikarskog izražavanja, te se figurativno može reći da ih odlikuje svojstvo grafičkog ekspresionizma.

Dodatna ekskluziva izložbe jeste izloženi crtež Nadeždinog oca Dimitrija Mite Petrovića. Na njemu je portret male Nadežde nastao oko 1878. godine, kada je imala pet godina i sa porodicom živela u Čačku.

Izložba je tokom 2023. godine bila postavljena u Narodnom muzeju Srbije, Umetničkoj Galeriji "Nadežda Petrović" u Čačku i Galeriji savremene likovne umetnosti u Nišu. U Gradskom muzeju Sombor izložba će biti otvorena do 18. maja.

Izvor: RTV

Slobodno vreme

Lifestyle

Ako želite da proverite koliko ste pametni, predstavljamo vam zagonetku za koju mnogi tvrde da je najteža na svetu. Pro...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.