utorak, 27 februar 2024 06:36

Otvaranje izložbe “Razočaranja”, umetnice Jelene Aleksić u Maloj galeiji somborskog Kulturnog centra

 

U utorak, 5. marta, u Maloj galeriji Kulturnog centra “Laza Kostić” Sombor, biće upriličeno svečano otvaranje izložbe “Razočaranja”, umetnice Jelene Aleksić, s početkom u 19.00 časova.

Postavka izložbe trajaće do 29. marta.

Više o izložbi:

Razočaranje je značajna tema koja prožima naš ži vot i nezaobilazna je u umjetničkom izrazu. Ona je duboka i sveobuhvatna emocija koja može razdr mati našu svjest i srce. Kroz umjetnost možemo istražiti različite aspekte razočaranja i njegove po sljedice na našu dušu. Bavila sam se ovom temom, jer je to osjećanje koje često prožima savremenog čovjeka. Cilj mi je bio da, kroz slikarsko platno, dočaram taj unutras nji nemir, nemoć i tugu – razne etape tog nemira i boli, te put koji prolazimo kroz ta stanja. Stoga, mi slim da mi je pri odabiru pravca u kome ću iskazat sva ta stanja “sagorjevanja” duše, bio najpribližni enformel. Pluripotentnost enformela i apstrak tnog slikarstva daje mogućnosti za dočaravanje misterija bolnih osjećanja, a samim tim i vizuelno ih približava publici. Samo nabacivanje slojeva ra zličitih materijala govori ne samo o zagušenosti i slojevitosti ljudske duše, već i o periodima u jed noj fazi otkrivanja sebe i svoje unutrašnje spozna je tokom života. Višesmerno kretanje razočaranja nije samo emoci onalnog prizvuka, već je i putovanje unutar nas sa mih. Kroz umjetnost možemo istražiti različite faze i etape tog putovanja, od šoka, tuge, boli do prihva tanja činjenica, okolnosti i probražaja. Kao što razo čaranje može biti bolno iskustvo, ono istovremeno može biti prekretnica za osobni rast i razvoj.

Biografija:

Jelena Aleksić (1998, Trebinje, BiH)

Završila Akademiju likovnih umjetnosti u Trebinju, smer Grafika (2022), a potom i master studije na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, smer Sli karstvo (2023). Učestvovala na preko deset kolektivnih izložbi, od kojih izdvajamo: Majska izlozba grafike Beogradskog kruga, Grafički Kolektiv (2023); Jesenji likovni salon Velika Plana, Galerija ”Masuka” (2023). Dobitnica je nekoliko nagrada. Ovo je njena prva samostalna izložba.

 

Slobodno vreme

Lifestyle

Srpski narod se mnogo puta u svojoj istoriji suočavao sa stradanjima i pošastima. Zato i ne čudi što su naši stari imali...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.