utorak, 27 februar 2024 06:35

PU Sombor: U januaru za četvrtinu više rasvetljenih krivičnih dela u odnosu na lane

U januaru 2024. godine, na području Policijske uprave u Somboru, evidentirana su 144 krivična dela, gotovo jednak broj kao 2023. godine u istom periodu kada su zabeležena 142 krivična dela. Procenat rasvetljenih krivičnih dela je za 25 odsto veći nego u januaru 2023. godine sa 75 odsto rasvetljenih krivičnih dela izvršenih od strane nepoznatih lica, navedeno je u saopštenju somborske policije.

 

Ukupan broj izvršenih krivičnih dela u oblasti opšteg kriminala veći je za oko 16 odsto, a najbrojniju grupu čine krivična dela protiv imovine. Ipak, u januaru tekuće godine, evidentirano je oko 12 odsto manje krađa i oko 13 odsto manje teških krađa u odnosu na januar 2023. godine. Ove godine dokumentovano je jedno krivično delo razbojništvo koje je rasvetljeno, dok prošle godine nije zabeležno nijedno krivično delo.

Broj krivičnih dela nasilje u porodici je isti kao prošle godine (17). Registrovano je jedno krivično delo nedozvoljen prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi. Takođe, u 27 zaplena oduzeto je oko 330 grama i 15 komada opojne droge, a najviše marihuane i ksalola.

Kada je reč o privrednom kriminalu, evidentirana su dva krivična dela sa dva izvršilaca, što je manje nego u januaru 2023. godine kada je zabeleženo četiri krivična dela. Evidentirano je jedno krivično delo visokotehnološkog kriminala i to falsifikovanje i zloupotreba platnih kartica, dok su u januaru prošle godine zabeležena dva krivična dela.

Dokumentovana su dva krivična dela ekološkog kriminala, odnosno unošenje opasnih materija u Srbiju i nedozvoljeno prerađivanje, odlaganje i skladištenje opasnih materija i ubijanje i zlostavljanje životinja, što je manje nego u istom periodu prošle godine (4).

Na području Policijske uprave u Somboru nije bilo značajnih narušavanja javnog reda i mira. Registrovana su 44 javna okupljanja sa 13.296 učesnika i 94 obezbeđenja.

U toku meseca registrovano je oko 10 odsto manje izvršenih prekršaja nego u januaru 2023. godine i sličan broj izvršilaca, odnosno u januaru tekuće godine 48 a u istom mesecu 2023. godine 49 izvršilaca.

U druge prihvatne centre u toku januara, sa područja Policijske uprave u Somboru, izmeštena su tri iregularna migranta. Takođe, podnete su prekršajne prijave zbog šest prekršaja iz Zakona o strancima i jedna zbog prekršaja iz Zakona o graničnoj kontroli.

Što se tiče upravnih poslova, na području Policijske uprave u Somboru uručene su 1.522 lične karte, 956 pasoša, 1.812 vozačkih dozvola i 1.305 saobraćajnih dozvola.

Na putevima koje pokriva Policijska uprava u Somboru, u poređenju sa istim mesecom prošle godine, evidentirano je oko 43 odsto više saobraćajnih nezgoda u kojima su, isto kao u januaru 2023. godine, poginula četiri lica. Saobraćajna policija sankcionisala je 195 prekršaja vožnje pod dejstvom alkohola, što je za oko 35 odsto više nego prošle godine u istom mesecu. Takođe, 1.177 prekršaja prekoračenja dozvoljene brzine, oko 38 odsto više u poređenju sa istim periodom prošle godine. Pored toga, sankcionisana su 463 prekršaja nevezanja sigurnosnog pojasa, odnosno oko 40 odsto više nego u januaru 2023. godine, kao i 49 prekršaja upotrebe mobilnih telefona tokom vožnje, oko 50 odsto više nego 2023. godine u istom mesecu.

U januaru 2024. godine zbog vožnje pod dejstvom alkohola zadržano je 36 lica, što je za oko 13 odsto više nego je u istom periodu prošle godine. Zbog vožnje pod dejstvom psihoaktivnih supstanci zadržano je osam lica, dok je u januaru prošle godine zadržano jedno lice.

Slobodno vreme

Lifestyle

Ako želite da proverite koliko ste pametni, predstavljamo vam zagonetku za koju mnogi tvrde da je najteža na svetu. Pro...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.