utorak, 27 februar 2024 06:35

PU Sombor: U januaru za četvrtinu više rasvetljenih krivičnih dela u odnosu na lane

U januaru 2024. godine, na području Policijske uprave u Somboru, evidentirana su 144 krivična dela, gotovo jednak broj kao 2023. godine u istom periodu kada su zabeležena 142 krivična dela. Procenat rasvetljenih krivičnih dela je za 25 odsto veći nego u januaru 2023. godine sa 75 odsto rasvetljenih krivičnih dela izvršenih od strane nepoznatih lica, navedeno je u saopštenju somborske policije.

 

Ukupan broj izvršenih krivičnih dela u oblasti opšteg kriminala veći je za oko 16 odsto, a najbrojniju grupu čine krivična dela protiv imovine. Ipak, u januaru tekuće godine, evidentirano je oko 12 odsto manje krađa i oko 13 odsto manje teških krađa u odnosu na januar 2023. godine. Ove godine dokumentovano je jedno krivično delo razbojništvo koje je rasvetljeno, dok prošle godine nije zabeležno nijedno krivično delo.

Broj krivičnih dela nasilje u porodici je isti kao prošle godine (17). Registrovano je jedno krivično delo nedozvoljen prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi. Takođe, u 27 zaplena oduzeto je oko 330 grama i 15 komada opojne droge, a najviše marihuane i ksalola.

Kada je reč o privrednom kriminalu, evidentirana su dva krivična dela sa dva izvršilaca, što je manje nego u januaru 2023. godine kada je zabeleženo četiri krivična dela. Evidentirano je jedno krivično delo visokotehnološkog kriminala i to falsifikovanje i zloupotreba platnih kartica, dok su u januaru prošle godine zabeležena dva krivična dela.

Dokumentovana su dva krivična dela ekološkog kriminala, odnosno unošenje opasnih materija u Srbiju i nedozvoljeno prerađivanje, odlaganje i skladištenje opasnih materija i ubijanje i zlostavljanje životinja, što je manje nego u istom periodu prošle godine (4).

Na području Policijske uprave u Somboru nije bilo značajnih narušavanja javnog reda i mira. Registrovana su 44 javna okupljanja sa 13.296 učesnika i 94 obezbeđenja.

U toku meseca registrovano je oko 10 odsto manje izvršenih prekršaja nego u januaru 2023. godine i sličan broj izvršilaca, odnosno u januaru tekuće godine 48 a u istom mesecu 2023. godine 49 izvršilaca.

U druge prihvatne centre u toku januara, sa područja Policijske uprave u Somboru, izmeštena su tri iregularna migranta. Takođe, podnete su prekršajne prijave zbog šest prekršaja iz Zakona o strancima i jedna zbog prekršaja iz Zakona o graničnoj kontroli.

Što se tiče upravnih poslova, na području Policijske uprave u Somboru uručene su 1.522 lične karte, 956 pasoša, 1.812 vozačkih dozvola i 1.305 saobraćajnih dozvola.

Na putevima koje pokriva Policijska uprava u Somboru, u poređenju sa istim mesecom prošle godine, evidentirano je oko 43 odsto više saobraćajnih nezgoda u kojima su, isto kao u januaru 2023. godine, poginula četiri lica. Saobraćajna policija sankcionisala je 195 prekršaja vožnje pod dejstvom alkohola, što je za oko 35 odsto više nego prošle godine u istom mesecu. Takođe, 1.177 prekršaja prekoračenja dozvoljene brzine, oko 38 odsto više u poređenju sa istim periodom prošle godine. Pored toga, sankcionisana su 463 prekršaja nevezanja sigurnosnog pojasa, odnosno oko 40 odsto više nego u januaru 2023. godine, kao i 49 prekršaja upotrebe mobilnih telefona tokom vožnje, oko 50 odsto više nego 2023. godine u istom mesecu.

U januaru 2024. godine zbog vožnje pod dejstvom alkohola zadržano je 36 lica, što je za oko 13 odsto više nego je u istom periodu prošle godine. Zbog vožnje pod dejstvom psihoaktivnih supstanci zadržano je osam lica, dok je u januaru prošle godine zadržano jedno lice.

Slobodno vreme

Lifestyle

Naučnici su prvi put otkrili pećinu na Mesecu. Najmanje 100 metara duboka, smatra se da bi mogla da bude idealno mesto d...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.