utorak, 30 januar 2024 15:59

Bački Brestovac - složno selo koje živi bogat društveni život

Bački Brestovac, selo u opštini Odžaci u Zapadnobačkom okrugu, sa oko 2.200 stanovnika, živi bogat društveni život i ima svoje prepoznatljivosti, na koje su naročito ponosni.

Na dvadesetak kilometara od Sombora i petnaest od Odžaka nalazi se Bački Brestovac, a ono što vizuelno privuče pažnju svakog posetioca je nesvakidašnje svedočanstvo sa polovine prošlog veka - mlazni avion američke proizvodnje F85.

"Za vreme Drugog svetskog rata, pri proboju Sremskog fronta, ovde je postojao aerodrom, sa koga su poletali avioni, naši i sovjetski. Nedaleko od aviona je i rusko-srpski park, sa spomenikom za dva sovjetska pilota i našeg meštanina Vasu Gojkovića ", ispričao je Goran Stokuća iz Bačkog Brestovca.

Lička, bosanska i bačka igra, pesma i nošnja je slika nacionalnog obeležja stanovništva ovog sela i neguju je sve tri generacije najbrojnijeg KUD-a Odžačkoj opštini, KUD-a Nikola Tesla.

"Imamo i dve pevačke grupe, mušku i žensku. Neguje se lička pesma. Imamo i rekreativnu grupu folklora, okupili smo žene, nastupamo i družimo se...", ispričala je, između ostalog, Marija Danilović Stokuća, predsednica KUD "Nikola Tesla" u Bačkom Brestovcu.

"Sviram samicu zato što je to moje poreklo i svidelo mi i mislim da tako mogu postići više", objasnila je devojčica Jovana Sedlan, koja svira samicu.

"Ja sviram samicu već dve godine, družim se i hoću više da naučim, jako mi se sviđa", ispričao je dečak Branislav Trivunović.

"Već 35 godina sviram samicu, a i pravim tamburice, te ličke samice, a inače, samouk sam", objasnio je Mirko Vidović, samičar i graditelj instrumenta.

Moto udruženje Feniks iz ovog sela okuplja ljubitelje moto sporta.

"Naša aktivnost je povodom petrovdanskih svečanosti. Priređujemo moto susrete, tradicionalno dovodimo muzičke grupe, ugostimo ljude, naše prijatelje zemlje i inostranstva...", kaže Nikola Agbaba, predsednik moto udruženja Feniks iz Bačkog Brestovca.

Brestovčani su naročito aktivni u svom Dobrovoljnom vatrogasnom društvu.

"Aktivnost sa decom je višegodišnji projekat pod imenom "Vatrogasci naši prijatelji", gde obučavamo našu decu o vatrogastvu počev od vrtića, učimo decu šta smeju, šta ne, kako da se zaštite od požara...", kaže Goran Stokuća iz brestovačkog Dobrovoljnog vatrogasnog društva.

Jedan od pokretača srpske nauke i kulture u 19. veku je rođeni Brestovčanin Atanasije Nikolić, kome meštani nameravaju da postave trajno obeležje.

"Bio je prvi rektor Liceja u Kragujevcu, od koga je kasnije nastao Univerzitet u Beogradu. Atanasije Nikolić je ustanovio školsku slavu 1840. godine i od tada se slavi školska slava", ispričala je, između ostalog, Milica Staničkov, direktorica OŠ "Nikola Tesla" u Bačkom Brestovcu.

Složno selo, dobri i vredni domaćini ugostiće svakog putnika namernika, a pogotovo tokom petrovdanskih svečanosti, kada selo obeležava svoju slavu.

Izvor: RTV

Slobodno vreme

Lifestyle

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.